Nagyvilág

Die Zeit: a német cégek erősítik Orbán rendszerét

Miért fektetnek be német cégek egy olyan országba, amely sorozatosan megsérti az uniós alapelveket? – ezt a kérdést járja körül a Die Zeit német lap. A cikk apropója, hogy a BMW nemrég Magyarországot választotta a BMW új gyárának megépítésére.

Megemlítik a Sargentini-jelentést, mint egy újabb indokot arra, miért lett volna logikusabb lépés talán egy másik országban megépíteni ezt a gyárat. A cikk írója szerint Orbán minden, csak nem egy hibátlan demokrata. Trumphoz hasonlítják, amiért Orbán is leépíti a sajtószabadságot, csuklóztatja a CEU-t és gyengíti az igazságszolgáltatást.

Mindezek ellenére, a nagyobb német cégek még nem fordultak el Magyarországtól. Nem csak a BMW-re kell gondolni, a Daimler, a Continental, a Bosch, a ThyssenKrupp, a Schäffler és a Siemens is előszeretettel fektet be Magyarországon. És habár néha egy-egy tulajdonos beszél a demokrácia fontosságáról, az üzlet az mégiscsak üzlet.

A cikk írója szerint viszont

ezek a befektetések csak erősítik Orbán rendszerét. 

A BMW szóvivője a lapnak azt mondta, amikor Debrecenre esett a választásuk, akkor nem foglalkoztak Magyarország aktuálpolitikai helyzetével, hosszú távra gondolkoznak. Döntésükkor sokkal inkább szerepet játszott hazánk kedvező adózási feltételei, az alacsony munkabérköltség, a vasúti és légi közlekedés. Az biztos, írja a lap, hogy a német cégek imádnak Magyarországon befektetni a már fent említett okok miatt.

A cég szóvivője a Die Zeintnak azt is elmondta, hogy nem kérnek segítséget az EU-tól az új gyár megépítéséhez.

A második kecskeméti Mercedes-gyárról is írnak. A Daimler vállalatot szintén nem érdekli a magyarországi politikai helyzet, a cégtől itt is azt mondták: hosszú távban gondolkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik