Nagyvilág

Bezárják a Partot, hogy regenerálódhasson a turistahordák támadása után

A thaiföldi hatóságok bizonytalan időre bezárják Maya Beach-et. Ez a sziklaoszlopokkal elzárt tengeri öbölt volt a helyszíne 2000-ben A part című film forgatásának.

A Leonardo DiCaprio főszereplésével készült film azóta roppant népszerűvé tette Ko Phi Phi szigetét, az öbölbe pedig turisták ezrei látogattak minden nap.

A terület azonban nem bírta a rendszerint rövid csónaktúrával érkező látogatók rohamát, és az utánuk maradó szeméthegyeket.

A hatóságok 2018-ban eredetileg négy hónapos látogatási tilalmat rendeltek el, de hamarosan kiderült, hogy ez a rövid időszak nem lesz elég a természet regenerálódására, a turistadömping sokkal nagyobb károkat okozott, mint az korábban gondolták.

Minden hónapban értékeltük a helyzetet, és azt találtuk, hogy az ökoszisztéma teljesen összeomlott a napi 5000 látogató miatt – mondta a Guradian-nek Songtam Suksawang, a thai nemzeti parkok igazgatója. Suksawang szerint ilyen körülmények között nagyon nehezen áll vissza a természeti egyensúly, hiszen az öböl növényzetét is teljesen kiirtották. Ezért a nemzeti parkokért felelős hatóság határidő nélkül meghosszabbította a Maya Beach lezárását.

Hasonló intézkedésekre kényszerült több más, frekventált turisztikai célponttá vált dél-ázsiai ország. Az Indonéziához tartozó Bali szigetén például vészhelyzetet rendeltek el a szemét miatt. A Fülöp-Szigetek pedig Thaiföldhöz hasonlóan lezárta az egyik legnépszerűbb tengerpartját.

Fotó: Emmanuel Dunnand / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik