Nagyvilág

„Olyan volt, mint a házasság, csak jobb”: ilyen, mikor szingli anyukák költöznek össze

Janet Hoggarth már egy éve egyedülálló anyuka volt a három gyerekével – egy öt-, egy három- és egy egyévessel –, mikor felhívta Vicky, az egyik barátnője. Ő szintén egyedül nevelte akkor már a 10 hónapos gyerekét, egy eladó házban, aminek a bérleti díját nem tudta kifizetni. Erre Janet felajánlotta, hogy költözzön hozzá ideiglenesen.

Nem sokkal később Janet megismerte egy babákkal foglalkozó csoportban Nicolát. Beszélgettek, számot cseréltek, majd úgy döntöttek, hogy megisznak együtt egy kávét. Nicola azt mondta akkor, hogy neki csak a hétvégék jöhetnek szóba, kiderült azért, mert ő is szingli anyuka.

Végül két éven át együtt nevelték hat gyereküket a mommunában (az anya és a kommuna szó keresztezéséből létrejött szó). Vicky a vendégszobában, Nicola pedig hétvégenként élt ott, de nap mint nap meglátogatta őket.

Egy családot alkottunk. Együtt mentünk vásárolni, együtt főztünk, együtt ettünk, együtt viseltük a gondját a gyerekeknek. A szüleink is találkoztak, a gyerekeink pedig mintha testvérek lennének.

– nyilatkozta Janet a Guardiannek.

Hét évvel mindezek után azt mondja Janet, hogy az életét mentette meg az anyaház, ami nem egy nagy tervből indult ki, csak praktikus okai voltak. Így olyan barátai lettek, akik pontosan tudták, mi történik vele, és ő is tudta ezt velük kapcsolatban.

Nagyon gyorsan rájöttünk, hogy egy családot építünk. A megosztáson, a támogatáson alapult, ami családdá tesz egy családot.

– mondta Janet, majd hozzátette:

Olyan volt, mint egy házasság, csak jobb. Mindenkinek meg volt benne a saját feladata.

Janet intézte a papírmunkát, Vicky sütött, Nicola főzte meg a vasárnapi ebédet, és takarított fel a partik után.

 Nem ugyanolyan volt a szülői stílusunk, de megállapodtunk az alapokban

– mesélte még, ahogy azt is, hogy a gyerekek, noha hét éve már nem együtt élnek, még mindig olyanok, mintha testvérek lennének, gyakran alszanak egymásnál, és sokat beszélgetnek arról, milyen jó is volt, mikor még együtt laktak.

Az együttélésnek, illetve a mommunának végül azért lett vége, mert Janet megismerte Neilt, akivel lassan haladtak előre, Janet nem is volt abban biztos, hogy szüksége lenne egy kapcsolatra. Azóta viszont össze is házasodtak.

A három nő viszont a mai napig jó barátai egymásnak, minden héten találkoznak, Vicky telefonjában Janet még mindig úgy van beírva:

feleség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik