Nagyvilág

Legalább harmincan meghaltak a celebeszi földrengésben

Legalább harmincan haltak meg a Celebesz szigetén fekvő Palu városában a pénteki két nagy erejű földrengésben és szökőárban - közölte szombaton egy ottani kórház orvosa.  

Komang Adi Sujendra elmondta, hogy az ő kórházába harminc holttestet szállítottak, valamint tizenkét ápolásra szoruló ember érkezett, akikre végtagműtét vár.

Pénteken 7,7-es erősségű földrengés rázta meg az Indonéziához tartozó Celebesz szigetének középső részét, a rengések miatt mintegy két méter magas szökőár alakult ki. A földrengés fészke a felszínhez közel, mindösszesen 10 kilométer mélyen volt, Donggala városától mintegy 50 kilométerre északnyugati irányban.  Nem sokkal később volt még egy  5,8 erősségű földmozgást is a térségben.

A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés. Legutóbb augusztusban pusztítottak sorozatos földrengések az indonéz Lombok és Szumbawa szigeteken, a halálos áldozatok száma meghaladta az ötszázat.

Kép: AFP PHOTO / MUHAMMAD RIFKI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik