Nagyvilág

Merkel nem volt kedves a Németországba látogató Erdogannal

Paranoiás követelésekkel érkezett a török államfő, feszült hangulat uralta a sajtótájékoztatót.

Mélyreható nézeteltérések jellemzik a német és a török vezetés kapcsolatát – mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott megbeszélése után.

Kiemelte, hogy nézeteltérések legfőképpen a jogállamiság és az emberi jogok ügyében vannak, és ezekről beszélni kell.

Arról a török követelésről, hogy minősítsék terrorszervezetnek Fetullah Gülen hitszónok mozgalmát, elmondta, hogy a német szerveknek további információkra van szükségük a döntéshez.

Erdogan a többi között hangsúlyozta: továbbra is követelik a Cumhuriyet című lap Németországba menekült volt főszerkesztője, az „államtitkokat kiszolgáltató ügynök” Can Dündar kiadatását. Merkel jelezte, hogy ebben az ügyben sem egyeznek a vélemények.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtójelentések szerint Erdogan a tájékoztató lemondását helyezte kilátásba arra az esetre, ha Dündar megjelenik a tájékoztatón, a kancellár kiemelte: az újságíró maga döntött úgy, hogy nem vesz részt a sajtóeseményen.

A tájékoztatóról biztonsági emberek kikísértek egy valószínűleg török újságírót, ennek oka egyelőre nem ismert. (MTI, fotó: Europress – AFP PHOTO / Tobias SCHWARZ)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik