Nagyvilág

Az orosz katonai hírszerzés ezredese mérgezte meg Szergej Szkripalt és lányát

Az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredeseként azonosították a Szkripal-ügy egyik gyanúsítottját brit oknyomozó újságírók. A Bellingcat nevű, angliai székhelyű, vizsgálatainak eredményeit online blogfelületén ismertető csoport szerda este közölte, hogy

a Ruszlan Bosirov névre kiállított útlevéllel utazó gyanúsított valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga, a GU egyik legmegbecsültebb fedett műveleti tisztje, az Oroszországi Föderáció Hőse kitüntetés birtokosa. Ezt a kitüntetést egyébként Valgyimir Putyin orosz elnök adta át neki. 

A Scotland Yard és az angol-walesi ügyészi hivatal Bosirovot és hivatalosan Alekszandr Petrovként megnevezett társát gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

A 66 éves Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. A Novicsok katonai idegméreggel elkövetett mérgezést lányával együtt túlélte, jelenleg mindketten ismeretlen helyen tartózkodnak. A londoni rendőrség és a vádhatóság szeptember elején nevezte meg a Szkripal-ügy két gyanúsítottját Ruszlan Bosirovként és Alekszandr Petrovként, és a Scotland Yard fotókat is közzétett róluk.

Oroszország folyamatosan tagad

A brit hivatalos álláspont is az, hogy a két orosz a GU aktív ügynöke, és a Scotland Yard is úgy tartja, hogy álnevekről van szó. A rendőrség szerint a két gyanúsított ezekre az álnevekre kiállított útlevelekkel utazott márciusban, Szkripalék megmérgezése előtt két nappal Moszkvából Nagy-Britanniába.

A brit hatóságok azonban nem közölték, hogy tudják-e a két orosz valódi nevét, és kedd estig a Bellingcat által felfedett információkhoz sem fűztek hivatalos kommentárt. A BBC közszolgálati médiatársaság értesülései szerint azonban a brit vizsgálati hatóságok nem vitatják az oknyomozó csoport által Bosirovról feltárt és közzétett adatokat.

Oroszország folyamatosan és határozottan cáfolja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz. A két gyanúsított két hete személyesen is megjelent a külföldre sugárzó RT orosz állami televízió interjúműsorában, és kijelentették, hogy a brit hatóságok feltételezésével szemben Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov a valódi nevük.

Tagadták, hogy közük lenne az orosz katonai hírszerzéshez.

Azt mondták: a fitnesziparban tevékenykedő üzletemberekként sokszor utaznak külföldre, és márciusi londoni üzleti útjukról barátaik tanácsára tettek városnéző kitérőt a turisták által a közeli Stonehenge világhírű ősi kultikus kőépítményei miatt különösen kedvelt Salisburybe, éppen aznap, amikor Szkripalt és a nála látogatóban lévő lányát megmérgezték.

Petrov az interjúban az időbeli egyezést elképesztő, fatális egybeesésnek nevezte. A Bellingcat adatai szerint ugyanakkor Csepiga – aki 1979-ben, a távol-keleti Nyikolajevka faluban született – 18 éves korában beiratkozott az orosz fegyveres erők egyik elitképzőjébe, a távol-keleti katonai parancsnoki akadémiára, és katonai pályafutása során közelebbről nem részletezett csecsenföldi akciókban is részt vett.

Az oknyomozó csoport kapcsolatba lépett egy volt orosz katonatiszttel, aki a szerda este közzétett feltáró beszámoló szerint rendkívülinek nevezte, hogy a Szkripalék elleni merénylet végrehajtásával egy ilyen magas rangú, ennyire elismert hírszerzőtisztet bíztak meg.

A név nélkül nyilatkozó orosz forrás szerint ez arra vall, hogy az akciót a legmagasabb szinten rendelték el. A brit kormány többször hangoztatott hivatalos álláspontja is az, hogy a GU ügynökei kizárólag az orosz kormány legmagasabb szintjein kiadott parancsok esetén lépnek akcióba. Brit hivatalos részről azonban a vizsgálat eddigi szakaszában nem hangzott el Vlagyimir Putyin orosz elnök neve.

gke \ kpt

(MTI/EPA/Londoni rendőrség)

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.