Nagyvilág

Elítélték a világ legnépszerűbb mémét

Aki a közelmúltban használta az internetet, ilyen vagy olyan formában biztosan belefutott a mémbe, amelyen egy hűtlen férfi a barátnőjével sétál és ámulva néz egy másik csábító lányt. Ez egyben a kép hivatalos címe is, és a közösségi oldalakon mára végtelen számú felirattal megtalálható.

Van vele viszont egy kis baj, ugyanis szerdán a svéd hirdetési ombudsman – merthogy ott olyan is van – szexistának ítélte meg, írja a The Guardian.

A mém azután került az ombudsmanhoz, hogy a Bahnhof svéd internetszolgáltató feltöltötte a Facebook-oldalára úgy, hogy a hűtlen férfit „te” felirattal, a barátnőt „a jelenlegi munkahelyed” címkével, a másik nőt pedig a „Bahnhof” cégnévvel látták el.

På jakt efter ett nytt jobb? Just nu letar vi efter säljare, drifttekniker och en skillad webbdesigner. Kolla in vår sida med lediga tjänster här: https://www.bahnhof.se/om/karriar

Közzétette: Bahnhof – 2018. április 4., szerda

Az ombudsman szerint ez diszkriminatív, mivel a mém felcserélhető elemként mutatja be a nőket, és arra utal, hogy csak a megjelenésük érdekes. Érvelésében hozzátette, a kép azt az érzést kelti, hogy a férfiak úgy cserélgethetik partnerüket, mint a munkájukat.

A svéd reklámipar önszabályozó, ami azt jelenti, hogy az ombudsman bírálhatja a hirdetéseket, de nincs hatásköre azok szankcionálására.

A hirdetést még áprilisban adta fel a Bahnhof, több ezer komment érkezett rá, és több nő is szexistának érezte.

A stockfotót eredetileg egy spanyol fényképész, Antonio Guillem készítette, és idén áprilisban az év mémének választották meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik