Nagyvilág

Az osztrák kancellár a belüggyel szemben védi a sajtószabadságot

Ellentétes álláspontra helyezkedett Sebastian Kurz osztrák kancellár és a Herbert Kickl szélsőjobboldali, FPÖ-s politikus vezette osztrák belügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy milyen információhoz juthat hozzá a sajtó, és milyenhez nem.

Hétfőn a belügyminisztérium sajtóosztálya e-mailt küldött a rendőrkapitányságoknak, amelyben arról arra nézve tett ajánlásokat, hogy hogyan kell kezelni a sajtó megkereséseit.

Egészen pontosan megnevezett több olyan médiumot, amelyek a belügyminisztérium szerint negatív színben tüntethetik fel a rendőrséget, ezért például a Standard vagy a Kurier napilapnak a törvényben előírt információkon felül ne mondjanak semmit. 

Ugyanakkor említettek egy jó példát is, a Live PD című műsort, amely 2019 januárjában indul és a rendőrök hétköznapjait fogja bemutatni. A műsor a belügyminisztérium szerint javíthatja a rendőrség megítélését a lakosság szemében, ráadásul a témákat a minisztérium (és a rendőrség) határozza meg.

A jelek szerint azonban egészen más álláspontot képvisel az osztrák kancellár. A kormánykoalíció másik pártját, az ÖVP-t képviselő Sebastian Kurz a New York-i ENSZ-közgyűlés szünetében azt mondta:

A pártoknak, a kormánynak és a közintézményeknek különösen nagy felelőssége van abban, hogy egy országnak legyen szabad és független sajtója. A sajtószabadság korlátozásának minden formája elfogadhatatlan.

Kedd délután aztán Kickl is közleményt adott ki, amelyben elhatárolódott a saját sajtóosztályától.

Nem értek egyet a ‘kritikus médiával’ való bánásmódra vonatkozó kijelentésekkel,

olvasható Kickl állásfoglalásában.

A közlemény szerint most olyan új irányelveken dolgoznak, amelyek egyrészt egyenrangú bánásmódot biztosítanának minden sajtóorgánummal, másrészt a lehető legjobb átláthatóság érdekében szavatolnák az egységes kommunikációt lakosság számára.

A belügyminiszter szerint „tisztázó beszélgetést” folytatott a tárca szóvivőjével, Christoph Pölzllel. Hangsúlyozta: a minisztérium által küldött e-mail nem célozta a sajtószabadság megkurtítását.

(Spiegel)

Kiemelt kép: Herbert Kickl (b) és Sebastian Kurz, Europress/AFP PHOTO /ALEX HALADA

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik