Nagyvilág

Kitalálták az EU-ban, hogyan kereskedhetünk Iránnal az amerikai szankciókat kikerülve

Donald Trump ugyan egyoldalúan felmondta az Iránnal kötött atomalkut, az egyezmény többi aláírója, így az Európai Unió viszont továbbra is tartja magát a megállapodáshoz, amelyet amúgy az azt ellenőrizni hívatottak szerint Irán is betartott eddig. De hogy a megállapodás, amely az iráni engedmények fejében kereskedelmi lehetőségeket ígért, fenntartható maradjon, meg kellett oldaniuk, hogy a külföldi cégek az amerikai szankciófenyegetések ellenére is kereskedhessenek Iránnal – az Egyesült Államok ugyanis nem csak Iránt, hanem azokat a vállalatokat is szankcionálná, amik kereskednek Iránnal.

A megoldás egy pénzhelyettesítő termék, SPV bevezetése lett, ami a gyakorlatban a cserekereskedelem feltámasztását jelenti.

Vagyis Irán a külföldi termékekért gyakorlatilag olajjal fizet majd, a kereskedelmet pedig majd SPV-ben számolják el egymás között a felek. Hasonló rendszer működött a hidegháború idején a Szovjetunióval is. A pénzforgalom kikapcsolásával az Egyesült Államok nem tudja korlátozni a hagyományosan dollárban elszámolt kereskedelmet, mert míg a pénzmozgást ellenőrizhetné, ezt nem fogja tudni.

Frederica Mogherini, az EU külügyminisztere szerint az atomalku aláírói – az USA kivételével  – az SPV létrehozásáról szóló döntést már meg is hozták, a technikai részletek még kidolgozásra szorulnak.

Kiemelt kép: MANDEL NGAN / AFP 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik