Nagyvilág

Leváltották Merkel fő bizalmasát

Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder, az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.

A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre. Kauder kihívója egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt, aki 125 képviselő támogatását nyerte el, míg Volker Kauderre 112 képviselő szavazott.

Ralph Brinkhaus, fotó: Europress/Kay Nietfeld/dpa

Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a minden elődjénél hosszabb ideje hivatalban lévő frakcióvezetőt.

Arra viszont valamennyi elemző előzőleg felhívta a figyelmet, hogy a szavazatok megoszlása Angela Merkel kancellár, a CDU-elnöke tevékenységének megítélését jelezheti, vagyis Volker Kauder esetleges szűk többsége azt jelentheti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet.

Angela Merkel helyzetének megrendülésére utalhat az is, hogy a pártelnök-kancellár tőle szokatlan módon nyilvánosan kritikával illette kormányának tevékenységét. Egy hétfői sajtónyilatkozatában és egy keddi beszédében – az egyik legnagyobb gazdasági érdekképviselet, a német iparvállalatok szövetségének (BDI) berlini tanácskozásán – egyaránt hangsúlyozta, hogy a hosszúra nyúlt kormányalakítás után a koalíciós pártok túl sokat foglalkoztak saját magukkal, amin változtatni kell, a pártpolitikai viták után vissza kell térni a szakmai munkához.

Brinkhaus a választás előtti nyilatkozataiban kiemelte, hogy nem akar szembefordulni Angela Merkellel, de frakcióvezetőként arra törekedne, hogy a képviselőcsoport aktívabb partnere legyen a kormánynak.

Nem a kancellár ellen indulok, hanem azért, hogy új lendületet vegyen a frakció.

Ralph Brinkhaus 50 éves, pénzügyi szakember, 2009 óta tagja a Bundestagnak, az államháztartási politika területére szakosodott, tavaly óta a 10 frakcióvezető-helyettesi tisztség egyikét töltötte be.

Megválasztását a Bundestag több pártja Angela Merkel gyengülésének jeleként értékeli az első reakciók alapján. Thomas Oppermann, a Bundestag szociáldemokrata (SPD) alelnöke a Twitteren azt írta, hogy a frakcióvezető-választás „nyílt felkelés Merkel ellen”.

Az ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) társ-frakcióvezetője, Alice Weidel azt írta, hogy a CDU/CSU jó irányba tett egy lépést, a következő lépésben pedig Angela Merkelt kellene leváltania.

Az ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) egyik frakcióvezető-helyettese, Alexander Graf Lambsdorff azt írta, hogy Ralph Brinkhaus megválasztása a CDU-CSU nagykoalíció „végének kezdete”, és azt jelzi, hogy Angela Merkel tekintélye „megsemmisült” a CDU/CSU-frakcióban.

(MTI)

Kiemelt kép: Europress/Michael Kappeler/dpa

Ajánlott videó

Olvasói sztorik