Nagyvilág

A strasbourgi bírósághoz fordul a Soros-alapítvány a Stop Soros miatt

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az Open Society Foundation, azaz a Soros-alapítvány a Stop Soros törvény miatt, amely szerintük független civil csoportokat adóztat és büntet jogtalanul.

Az OSF szerint a Stop Soros sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, és a törvény laza megfogalmazása miatt az egész civil társadalomra fenyegető.

Az Európai Bizottság júliusban kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a Stop Soros törvénycsomag és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt. A testület szakértői szerint ugyanis komoly aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy ezek összeegyeztethetők-e az uniós joggal.

A brüsszeli bizottság indoklása szerint egyrészt a menekültügyi kérelmekhez nyújtott segítség kriminalizálása és az egyéb korlátozó intézkedések csorbítják a menedékkérők jogát, hogy kommunikálhassanak az érintett nemzeti, nemzetközi és civil szervezetekkel, ami sérti a vonatkozó uniós irányelveket. E törvény továbbá indokolatlanul korlátozza az uniós polgárok szabad mozgáshoz való jogát, és nem veszi kellőképp figyelembe az eljárási garanciákat, az érintettek jogait.

Kiemelt kép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik