Nagyvilág

Letelepedési kötvényesek lehetnek azok az orosz üzletemberek, akik több millió eurós adócsalási ügyben vannak nyakig Finnországban

Szeptember 22. szombatra virradó éjjel a finn Nemzeti Nyomozó Iroda, repülési és hajózási tilalmat rendelt el az ország délnyugati részén, a Balti-tengeren található Turku szigetvilág környékén. A hivatalos rendőrségi tájékoztatás szerint

egy több millió eurós adócsalási ügy miatt indult nyomozásban tartottak házkutatásokat, és vettek őrizetbe három embert, bár közülük egyet még a hétvégén el is engedtek.

Az akcióban 17 helyszínen száznál is több rendőr és katona vett részt hajókkal, repülőgépekkel és drónokkal, a repülési és hajózási tilalmat pedig csak vasárnap dél körül oldották fel a térségben.

A nagyszabású akció célpontja egy Airiston Helmi nevű, orosz tulajdonban lévő finn vállalkozás, amit évek óta figyel a finn hadsereg és a Supo, a finn elhárítás.

És mint a 444 írja ennek a cégnek a vezetői Pavel Eduardovich Melnikov és Shamugiya Shota

a magyar letelepedési kötvényprogramban vehettek részt.

Abban a kötvényprogramban, amelyet Rogán Antal talált ki és indított útjára. És amelyről azt állítják kormányoldalon, hogy nem jutott ezen keresztül magyar tartózkodási engedélyhez nemzetbiztonsági kockázatot jelentő személy. Ehhez képest már kiderült, hogy a letelepedési programban jutott magyar papírokhoz mások mellett az orosz külföldi hírszerzés vezetőjének családja, illetve szintén a magyar kötvényprogramban szerzett letelepedési engedélyt Bassar al-Aszad szír diktátor egyik, emberi jogi jogsértésekkel is összefüggésbe hozott pénzembere, akiről idén nyár végén derült ki, hogy 2014-ben összesen négy munkanap alatt átment a magyar hatóságok biztonsági átvilágításán.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik