Nagyvilág

Guardian: Orosz segítséggel akarták Moszkvába szöktetni a Wikileaks alapítóját

Tavaly szentestére időzítették a nagy tervet, de végül túl kockázatosnak ítélték.

A brit Guardian értesülései szerint orosz diplomaták tavaly titkos tárgyalásokat folytattak Julian Assange-hoz közel álló személyekkel arról, hogyan tudnának segíteni a Wikileaks-alapítónak elhagyni az Egyesült Királyságot. Egy tervet is kidolgoztak arra, hogy a hat éve Ecuador londoni nagykövetségén élő férfit egy diplomáciai járművel csempésznék ki, majd egy másik országba vinnék.

Több forrás egybehangzó állítása szerint Oroszország lett volna a célország, ahol nem áll fenn Assange kiadatásának veszélye az Amerikai Egyesült Államoknak. A műveletre tavaly, szenteste került volna sor. A tervet végül mégis túl kockázatosnak ítélték, és elvetették.

A Guardian szerint az orosz tisztviselők bevonása újabb kérdéseket vet fel arról, hogy milyen kapcsolat fűzi a Wikileaks alapítóját a Kremlhez. Assange neve abban a nyomozásban is felmerült, amelyet a 2016-os amerikai elnökválasztás Oroszország általi befolyásolásával kapcsolatban folytatnak. Robert Mueller, a nyomozást felügyelő különleges ügyész az orosz külföldi hírszerzés tucatnyi tagja ellen emelt vádat, mert a Demokrata Párt emailjeit megszerezték és eljuttatták a Wikileakshez.

A Guardian informátorai szerint Fidel Narváez volt Assange összekötője az oroszokkal, ő a közelmúltig konzulként szolgált Ecuador londoni követségén. Narváez tagadta, hogy tárgyalt volna Assange szöktetéséről, azt mondta, nyilvános egyeztetéseken, más diplomatákkal együtt járt az orosz nagykövetségen.

Narváeznak azonban korábban szerepe volt Edward Snowden Oroszországba juttatásában is, az NSA titkos dokumentumait kiszivárogtató férfinak ő adott menlevelet, amellyel Hong Kongból Moszkvába távozhatott. Az akkori ecuadori elnök, Raffael Correa azt állította, hogy Narváez mindezt a kormány tudomása nélkül tette.

Assange kimenekítését egyébként néhány nappal szenteste előtt fújták le a lap egyik forrása szerint. Ő azt állítja, hogy az ecuadori hírszerzés főnöke, Rommy Vallejo december 15-én érkezett Londonba, hogy személyesen irányítsa a műveletet, de annak lefújásakor elhagyta a brit fővárost. Februárban távozott tisztségéből, jelenleg vizsgálat folyik ellene Correa egyik politikai vetélytársának 2012-es elrablása miatt.

Az új ecuadori elnök, Lenín Moreno közölte: szeretné, ha Assange elhagyná a londoni követséget. Márciusban a kormány utasítására megvonták internet-hozzáférését, és látogatókat is csak korlátozottan fogadhat.

A Guardian megkeresésére az ecuadori kormány nem kommentálta a szöktetés tervére vonatkozó információkat, a londoni orosz nagykövetség pedig a szokásos mantrával válaszolt: „ez egy újabb példája a brit média félretájékoztatásának és álhíreinek”. (Fotó: Europress – Jay Shaw Baker/NurPhoto)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik