Nagyvilág

Háromszázezren kérik, hogy ne kaszálják el a gyereket megpofozó buszsofőrt

A népi igazságszolgáltatás legfrissebb megnyilvánulása Franciaországban történt.

Több mint háromszázezren írták alá azt a petíciót, amelyben kiállnak egy francia buszsofőr mellett, aki megütött egy 12 éves fiút, mert az kiszaladt az útra. Az esetről mobiltelefonos videó készült.

Arcueil: le chauffeur descend de son bus et gifle un collégien

Ce jeudi à Arcueil, un chauffeur RATP est descendu de son bus et a giflé un collégien. Le jeune homme, qui avait traversé sans regarder devant le bus, obligeant le chauffeur à piler, l'aurait ensuite insulté. La RATP a engagé une procédure disciplinaire.

Közzétette: Le Parisien 94 – Val de Marne – 2018. szeptember 14., péntek

A BBC tudósítása szerint a fiú azt mondta a rendőröknek, hogy azért szaladt át az úton, hogy elérje a buszt az iskola után. Ekkor azt hallotta, hogy rádudáltak, és a sofőr káromkodott. A fiú elmondása szerint gondolkodás nélkül válaszolta, hogy „kussoljál, menjél, haladjál”.

Ettől a ponttól kezdve örökíti meg videofelvétel a történteket, ezen az látható, hogy egy gyerektársaság röhög, majd a buszsofőr leszáll a járműről és egy pofont ad az egyik gyereknek. A fiú ezen megdöbben, a többiek felkiáltanak. Ezután a sofőr azt kérdezi a gyerektől, hogy mennyi idős, ő pedig visszakérdez: „És én milyen idős vagyok?”, majd visszamegy.

A fiú anyja panaszt tett a sofőr ellen. A párizsi közlekedési hatóság fegyelmi eljárást indított, és elítélte az erőszakos cselekedetet. A buszsofőr elismerte, hogy feldúlt volt, és azt mondta, bánja a történteket. Ám a sofőr kollégái támogató petíciót indítottak, amelyet egy hét alatt 300 ezren írtak alá.

A párizsi agglomerációhoz tartozó Arcueil polgármestere elmondta, a gyerekek gyakran átszaladnak ezen az útszakaszon, és van, hogy veszélybe sodorják magukat, de szerinte a buszsofőr nem megfelelően reagált. „Ez egy gyerek” – mondta. A francia közlekedési miniszter, Elisabeth Borne ugyancsak úgy vélekedett, hogy nem normális dolog megütni egy gyereket.

A közösségi oldalak kommentelői viszont erősen megosztottak a kérdésben, vannak, akik elítélik a sofőrt, de olyanok is, akik azt állítják: a gyerek tiszteletlenségével kiérdemelte a pofont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik