Nagyvilág
Barranquilla, 2017. április 3.
A kolumbiai kábítószer-ellenes ügynökség által közreadott kép kokaint tartalmazó csomagokról az észak-kolumbiai Atlántico megye székhelyén, Barranquilla kikötõvárosban 2017. április 2-án. A kábítószert a legnagyobb kolumbiai bûnszervezet, a Clan del Golfo Spanyolországba készült csempészni egy hajórakomány fémhulladék alatt. A 6,2 tonna lefoglalt kokain feketepiaci értéke mintegy 60 milliárd forint. (MTI/EPA/Kolumbiai kábítószer-ellenes ügynökség)

Még mindig Kolumbiában állítják elő a legtöbb kokaint

24.hu
24.hu

2018. 09. 19. 20:55

Továbbra is Kolumbiában állítják elő a legtöbb kokaint a világon, 2017-ben új rekordot ért el az ország a kokacserje termesztésében és a termeléskapacitásban – közölte szerdán az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Hivatala.

Az ENSZ-ügynökség éves jelentése szerint 2016-hoz képest 17 százalékkal nőtt a kokacserje termesztésére használt terület, 171 ezer hektáron művelik a kokain alapanyagául szolgáló növényt.

A termeléskapacitás 31 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest, 1379 tonna kokaint állítottak elő. 2016-ban még „csak” 146 ezer hektáron termesztették a kokacserjét, és 866 tonna kábítószert állítottak elő.

A legtöbb ültetvény a dél-amerikai ország dél-nyugati, Ecuadorral és a Csendes-óceánnal határos részein van. Az ültetvények vetekednek az összes perui ültetvény méretével. Peru a világ második legnagyobb kokain előállítója, 43 ezer 900 hektáron termel, utána következik Bolívia, ahol 24 ezer 500 hektáron termesztik a cserjét.

A délnyugat-kolumbiai ültetvények ellenőrzéséért bűnszervezetek és a 2016-ban leszerelt FARC gerillaszervezet volt tagjai versengnek, ugyanis a térség stratégiailag fontos a termék az Egyesült Államokba irányuló exportjához. Az észak-amerikai ország a világ legnagyobb kokainfogyasztója.

A kolumbiai kokaültetvények 80 százaléka pedig tíz éve változatlanul ugyanott terülnek el.

Az augusztusban hivatalba lépett Ivan Duque kolumbiai elnök fogadkozott, hogy hivatali idejének első négy évében 140 ezer hektárnyi ültetvényt számol fel. A kokaint a kokacserje leveléből vonják ki.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Kolumbiai kábítószer-ellenes ügynökség)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.