Nagyvilág

Találkozni akar Trumppal a „romakirály”

Tőle remél segítséget, miután „Brüsszel kapui be vannak zárulva” előttük.

Dorin Cioabă washingtoni látogatása után közölte, számos, a politikai élethez közeli emberrel találkozott, tőlük kért segítséget, hogy jövőre találkozhasson Donald Trumppal – írja a Maszol.ro az Agerpres alapján. Azt mondta, több ígéretet is kapott, és többek között az amerikai szenátus néhány tagjával is tárgyalt.

A romák önmaga által kikiáltott királya az elnök támogatását kérné, mert egyre több roma vándorol ki az Egyesült Államokba. Cioabă elégedetlen az EU-val, mert szerinte a romák támogatása helyett inkább a szíriai menekültekre összpontosít.

Ezért úgy gondoltuk, hogy az amerikaiaktól kérünk segítséget. (…) Az amerikai nép kicsit nyitottabb a hozzájuk érkező romák problémáira. Brüsszel kapui be vannak zárulva előttünk

– mondta. Szerinte az EU-ban néhány millióra tehető a romák száma, egymillióan közülük Romániából vándoroltak ki. Dorin Cioabă a közelmúltban az Egyesült Államokban felavatta a Romák Nemzetközi Szervezetének New York-i irodáját. Itt az amerikai tartózkodásról kaphat hasznos információkat – akár romani nyelven is – az a 600 ezer roma, aki Cioabă adatai szerint a tengerentúli országban él.

Kiemelt kép: Win McNamee/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik