Nagyvilág
Budapest, 2016. február 15.
Szanyi Tibor szocialista EP-képviselõ az Európai Unió Törvényszékének bírójelöltjeinek meghallgatásán az Országgyûlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országház Gobelin termében 2016. február 15-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

„Sar-gentini”: Szanyi eljárást kezdeményez az RMDSZ-képviselő ellen

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 09. 18. 16:50

A szocialista EP-képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy ilyen „brutális verbális támadást” intézzenek bárki ellen.

Az Európai Parlament elnökének közbenjárását kérte Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő amiatt, hogy Sógor Csaba, a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének EP-képviselője a múlt héten, a Sargentini-jelentés megszavazása utáni felszólalásában finoman szólva furcsán ejtette ki a jelentéstevő holland képviselőnő vezetéknevét.

Székelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc), 2010. március 15.
Sógor Csaba erdélyi RMDSZ-es európai parlamenti képviselõ beszédet mond Székelyudvarhelyen a március 15-i megemlékezések alkalmából.
MTI Fotó: Haáz Sándor
Fergeteges tréfát űzött az RMDSZ képviselője Sargentini nevével
Igazi intellektuális csúcsteljesítmény Sógor Csabától.

Ahogy Szanyi magyarázza Antonio Tajaninak írt levelében:

Sógor képviselő úr beszédét a következőképpen kezdte: “Ez a Sar…(hosszabb szünet)…gentini jelentés stb.” Ez a magyarul beszélőknek egyértelműen úgy hangzik, mintha a személy és / vagy a jelentése szó szerint (elnézést a szóhasználatért) ‘szar’ lenne. Ez a magyar szó egyetlen jelentéssel bír, semmilyen más módon nem magyarázható.

Szanyi szerint „példátlan és elfogadhatatlan támadás történt Judith Sargentini európai parlamenti képviselő személye és jelentése ellen, azzal, hogy a magyar nyelvvel ’játszva’ Sógor Csaba gúnyt űzött a képviselő asszony nevéből”. Úgy vélte: a levezető elnök nyilvánvalóan nem észlelhette a kihágást, mert a tolmácsok elsiklottak a kényes helyzet felett, ő azonban elfogadhatatlannak tart egy ilyen „brutális verbális támadást” bármely képviselő, személy vagy dokumentum ellen az Európai Parlamentben.

Kérem Elnök Urat, hogy tisztázza ezt a kérdést, és tegye meg a szükséges lépéseket, ahogy azt szabályaink előírják és megkövetelik

– írta Szanyi Tibor Antonio Tajaninak.

Sógor Csaba korábban a Facebookon közölte: „A szerdai parlamenti felszólalásomból kiragadott és félreértelmezett részlet természetesen nem volt szándékos. Aki ismer, tudja. Elnézést kérek, ha ezzel bárkit megsértettem!”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.