Nagyvilág

Öt másodpercenként meghal egy gyermek

Szomáliában 1000 gyermekből 127, Magyarországon 5 hal meg még ötödik születésnapja előtt.

2017-ben hatmillió 300 ezer 15 év alatti gyermek halt a világon. Öt másodpercenként hunyt el úgy egy gyermek, hogy a halálesetek többsége megelőzhető lett volna. Ezt mutatják az UNICEF által közzétett becslések, amelyek szerint

5,4 millió gyermek az ötödik születésnapja előtt halt meg.

Sürgős cselekvés nélkül 56 millió öt év alatti gyermek halhat meg mostantól 2030-ig, akiknek a fele újszülött

– mondta Laurence Chandy, az UNICEF kutatási igazgatója.

Bár jelentős eredményeket értek el, de még mindig több millió gyerek hal meg csak amiatt, ahová született.

Egyszerű megoldásokkal, gyógyszerekkel, tiszta vízzel, villamos energiával és oltásokkal megváltoztathatjuk ezt a helyzetet

– tette hozzá. 2017-ben az ötéves kor alatti globális halálesetek fele Afrika szubszaharai térségében, további 30 százalék Dél-Ázsiában történt. Afrika szubszaharai térségében 13 gyermek közül 1 halt meg ötödik születésnapja előtt. A magas jövedelmű országokban ez a szám 185 közül 1 volt.

Szomáliában a legrosszabb a helyzet, ezer élve született gyermek közül 127 nem érte meg az ötödik életévét.Észak-Amerikában és Európában ezzel szemben átlagosan 6 gyermek halt meg az ötödik születésnapja előtt. A legjobban Izland, Szlovénia és San Marino teljesít Európában (2 gyermek), Magyarországon 5, Romániában 8, Németországban 4 gyermek halt meg.

Tausz Katalin, az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója szerint a kedvező átlag mögött nálunk is jellegzetes különbségek húzódnak meg,

a roma gyermekek halandósági mutatói rosszabbak a nem romákénál. A főbb kockázati tényezők – akárcsak a világon mindenütt – nálunk is az alacsony iskolai végzettség, a jövedelemhiány, az egészséget károsító lakáskörülmények, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés egyenlőtlenségei.

A legtöbb 5 év alatti gyermek megelőzhető vagy kezelhető okok miatt hal meg, mint például szülési komplikációk, tüdőgyulladás, hasmenés, újszülöttkori szepszis és malária.

Minden gyermek legveszélyesebb életszakasza az első hónap. 2017-ben 2,5 millió csecsemő halt meg az első hónapban.

A szubszaharai Afrikában vagy Dél-Ázsiában született gyermekek kilencszer nagyobb valószínűséggel halnak meg az első hónapban, mint egy magas jövedelmű országban született gyermek.

Az egyenlőtlenségek az országokon belül is jelentősek. Az ötévesnél fiatalabb gyerekek halálozási rátája a vidéki gyerekek körében 50 százalékkal magasabb, mint a városokban élők körében. Az iskolázatlan anyák gyermekei több mint kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg ötéves koruk előtt, mint a középfokú vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező anyák gyermekei.

Világszerte egyre kevesebb gyermek hal meg évente. Az öt év alattiak halálozási mutatói jelentősen javultak, 1990-ben még 12,6 millió haláleset történt, ami jelentősen több mint a 2017-ben jelentett 5,4 millió. A szakértők szerint az alapvető életfeltételek javításával, valamint az anyák oktatásával még tovább csökkenthető a legkiszolgáltatottabb gyermekek halálozási aránya.

Kiemelt kép: Egy szomáliai asszony egy Mogadishuban kialakított menekülttáborban (MTI/AP/Halíl Szenoszi)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik