Nagyvilág

Német külügyminiszter: Nem engedünk az alapvető értékekből

Az Európai Unió alapvető értékei nem képezhetik vita tárgyát

– jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter szerdán a Bundestagban annak kapcsán, hogy napirendre került az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás lehetséges megindítása Magyarország ellen.

Elfogadták a Sargentini-jelentést
Fontos szavazást vesztett el nagy többséggel a magyar kormány az Európai Parlamentben. A képviselők többsége szerint rendszerszintű bajok vannak Magyarországon a jogállamisággal.

A szociáldemokrata politikus hangsúlyozta, hogy az EU többet jelent a belső piac és a kohéziós alapok vegyületénél.

Az unió értékközösség, amely a szabadságon, demokrácián és jogállamiságon alapul. Nem engedünk az alapvető értékekből

– fogalmazott a német külügyminiszter.

Leszögezte, az olyan kijelentésekre, mint Amerika az első, Oroszország az első és Kína az első, a válasz nem az, hogy Európa az első, hanem az, hogy „egyesült Európa”.

Elengedhetetlen azonban az európai projekt társadalmi támogatottsága is. Nem szabad megengednünk, hogy populisták és nacionalisták Európát fenyegessék

– hangoztatta Heiko Maas.

A német kormány állásfoglalásában szintén a jogállamiság betartására szólított fel az uniós tagállamokban.

Steffen Seibert német kormányszóvivő a parlamenti szavazást követő nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a jogállami elveket valamennyi tagállamnak tiszteletben kell tartania.

Az EU egy értékközösség, s egy értékközösség csak akkor tud működni, ha mindenki tiszteletben tartja és védelmezi ezeket az értékeket.

A kormányszóvivő szerint most az EU soros osztrák elnökségének kell megtenni a további lépéseket a Magyarország elleni eljárásban.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Yoan Valat)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik