Nagyvilág

Minden ötödik férfi és minden hatodik nő rákos lesz élete során

A rák idén csaknem tízmillió ember halálát okozza, a betegség halálos áldozatainak száma tovább emelkedik a javuló megelőzés és a korai diagnosztizálás ellenére – írták szakértők az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy friss jelentésében.

A világszervezethez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) jelentésében 2018-ra 18,1 millió új rákos esetet vetített előre, és becslései szerint a daganatos betegek közül 9,6 millió ember hal meg. Minden 8. férfi és 11. nő halálát rák okozza idén.A nemzetközi szervezet hat évvel ezelőtt közzétett előző jelentésében 14,1 millió új rákos esetet és 8,2 millió halálesetet jelzett 2012-re.

Az elhalálozások száma a népesség növekedésével és elöregedésével együtt növekszik, és ebben az is szerepet játszik, hogy a fejlődő országok lakói felveszik azt az egészségtelen, magas kockázatú életstílust – kevés testmozgás, elhízás –, amelyeket általában a gazdagabb országokhoz kötnek.

Az IARC ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a megelőzésre irányuló fokozottabb figyelemnek köszönhetően bizonyos rákfajták kockázata csökkent néhány lakossági csoportban. A testedzés, a dohányzás elhagyása, az egészséges táplálkozás mind a kockázatcsökkentő tényezők között szerepelnek.

A rákbetegséget legalább öt évvel túlélők száma világszerte 43,8 millió.

Christopher Wild, a szervezet igazgatója hangsúlyozta: az új statisztikai adatok rámutatnak arra, hogy még nagyon sokat kell tenni a globálisan riasztóan emelkedő rákos halálesetek csökkentésére, és ebben kulcsszerepe van a megelőzésnek.

Minden ötödik férfi és minden hatodik nő élete során rákos lesz

– állítják a kutatók. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a rák a 21. században a vezető halálokká válik.

Az IARC a társadalmi-gazdasági faktorok tekintetében nagy különbségeket talált az országok között a több tucatnyi rákfajta kialakulásában.

Az összes új rákos páciens csaknem fele Ázsiában él, és 2018-ban a rák miatti halálesetek több mint fele is ott következik be. Európában diagnosztizálják az összes új rákos beteg 23,4 százalékát, és a kontinensen következik be a globális rákos halálesetek 20,3 százaléka, holott a világ népességének mindössze 9 százaléka él ott.

A daganatos betegségek között továbbra is a leggyilkosabb a tüdőrák, amely 1,8 millió halálesethez vezet. A nőknél a mellrák okozza a rákos halálozások 15 százalékát, a tüdőrák a 13,8 százalékát, a vastagbélrák pedig a 9,5 százalékát.

Az adatokból kiderül, hogy a nők körében aggasztóan nő a tüdőrákos halálozás, amely világszerte 28 országban, köztük Dániában, Hollandiában, Kínában és Új-Zélandon a nőknél a vezető női daganatos halálok.

Az IARC szerint a jelenlegi rákstatisztikákon alapuló modellek 2040-re évente 29 millió új rákos esetet jósolnak. Megelőző lépések között lehetnek a dohányzással kapcsolatos megszorítások a tüdőrák visszaszorítására, illetve a testmozgás népszerűsítése a vastagbélrák kockázatának csökkentésére.

A tanulmány figyelmeztetett arra, hogy egyelőre nem elég hatékonyak és erőteljesek a globális erőfeszítések az emberiség egyik legnagyobb gyilkosa elleni küzdelemben.

Akár társadalmi, akár gazdasági szempontból a számok növekednek

– jelentette ki Freddie Bray, az IARC rákfelügyeletének vezetője hozzáfűzve, hogy ennek megfelelően invesztálni kell a megelőzésre és a közegészségügyi programokra, javítani kell az egészségügyi szolgáltatások kapacitását, különösen a kis vagy közepes bevételű országokban.

(MTI, kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik