Nagyvilág

A Fidesz pártcsaládjában is kétharmaddal fogadták el a Sargentini-jelentést

Az Európai Néppárt 115 tagja szavazott igennel az Európai Parlament szerdai szavazásán, ahol elfogadták a Magyarország jogállamiságával foglalkozó Sargentini-jelentést.

Az igennel szavazók között ott van az osztrák ÖVP öt tagja is. Mint megírtuk, Sebastian Kurz, osztrák kancellár, aki szintén az ÖVP tagja, kijelentette, hogy támogatják a jelentést. Koalíciós partnere, Heinz-Christian Strache az FPÖ-ből azonban támogatásáról biztosította Orbán Viktort, ennek megfelelően pártjának tagjai nemmel szavaztak.

A jegyzőkönyv szerint az EPP-ből mindössze 57-en szavaztak nemmel a jelentésre (köztük értelemszerűen a 12 fideszes), 28 tartózkodás mellett, ez közel kétharmados többséget jelent az igeneknek a szavazó néppártiak között.

A Fidesz mellett állt, ki, azaz nemmel szavazott az olasz szélsőjobboldali Alessandra Mussolini, Benito Mussolini unokája, Sophia Loren unokahúga is. Az olasz, a bolgár, a cseh, a horvát és a szlovén néppárti képviselők szavaztak nagy számban a jelentés ellen, valamint több spanyol, francia és német politikus.

A magyar képviselők közül egyedül Balczó Zoltán (Jobbik) tartózkodott a szavazás során, míg Meszerics Tamás (LMP) nem vett részt a szavazáson.

Kiemelt kép: Alessandra Mussolini, Europress/FILIPPO MONTEFORTE

Ajánlott videó

Olvasói sztorik