Nagyvilág

Újabb szélsőséges politikus csábítja Orbánt, hogy szakítson a Néppárttal

Közös európai parlamenti pártcsalád alapítását javasolta az osztrák alkancellár Orbán Viktor kormányfőnek. Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt (FPÖ) elnöke Facebook-oldalán azt írta:

Örömömre szolgál meghívni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és pártját, a Fideszt közös munkára egy közös európai uniós blokkban!

Az FPÖ az Osztrák Néppárttal (ÖVP) együtt kormányozza Ausztriát. A Szabadságpárt az Európai Parlamentben a Nemzetek és Szabadság Európája nevű, jobboldali pártokat tömörítő frakcióhoz tartozik, míg a Fidesz a mérsékeltebb jobboldali pártok frakciójának, az Európai Néppártnak a tagja.

Strache meghívóját Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő jelentésének EP-vitája előtt tette közzé.

Ez a 12 pont dönt a Magyarországról szóló vitában
Szinte semmi sincs a Sargentini-jelentésben, ami miatt ne bírálták volna már Magyarországot. Az Európai Parlamentben ma vitáznak a holland zöldpárti képviselő által jegyzett dokumentumról.

A nagyobbik osztrák kormánypárt, az ÖVP szintén az Európai Néppárthoz tartozik. A párt vezetője, Sebastian Kurz kancellár egy hétfői tévéinterjúban bejelentette, hogy pártja képviselői támogatni fogják a Fidesz tagságának felfüggesztését az Európai Néppártban. Illetve a kancellár azt is nyilatkozta, hogy pártja képviselői meg fogják szavazni a Sargentini-jelentést.

Kurzék megszavazzák a Sargentini-jelentést
Az osztrák ÖVP EP-frakciójának vezetője azt mondta: ha megszavazzák a Sargentini-jelentést, felfüggesztik a Fidesz tagságát.

Nincs kompromisszum a joguralom és a demokrácia tekintetében. Az alapértékeket meg kell védeni

– mondta Kurz az ORF2 közszolgálati tévének adott interjújában.

Kiemelt kép: ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik