Nagyvilág

Magyar letelepedési kötvény miatt bukhat az orosz külföldi hírszerzés vezetője

Szergej Nariskin fia is bevásárolt, pedig nem lehet a szolgálat munkatársa az, akinek közeli hozzátartozója külföldi letelepedési engedéllyel rendelkezik.

Akár bele is bukhatna az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) vezetője abba, ha bebizonyosodik, hogy közvetlen családtagjai magyar letelepedési kötvényt vásároltak – írja a 444 a Lettországban működő orosz portál, a Meduza cikke nyomán.

A Direkt36 hétfőn írt arról, hogy több befolyásos, az orosz államhoz szorosan kötődő személy is részt vett a kötvényprogramban, így Szergej Nariskin közeli rokonai, köztük a fia. A magyar bevándorlási hivatal elismerte, hogy Andrej Nariskin ügyfelük volt, de nem árulták el, hogy ez mit jelent.

Az SZVR honlapján feltüntették, hogy nem lehet a szolgálat munkatársa, akinek közeli hozzátartozója külföldi letelepedési engedéllyel rendelkezik. Hasonlóan szigorú feltételeket egyébként a világ más országaiban is meghatároznak.

A Meduza szerint Andrej Nariskin, felesége és gyerekeik nem követtek el törvénysértést a kötvényvásárlással, mert az csak a köztisztviselőknek és a titkosszolgálatok munkatársainak tilos, emiatt viszont elvehetik Szergej Nariskintől a jogot, hogy orosz államtitkokhoz férjen hozzá. Erről azonban felettesének kell dönteni, aki ebben a helyzetben Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az nem ismert, hogy vannak-e más titkosszolgák, akiknek rokonai külföldi letelepedési engedéllyel rendelkeznek, mégis megtarthatták pozíciójukat. Egy Szergej Puskin nevű FSZB-tisztet viszont korábban kirúgtak azért, mert a fia hat hónapig tanult Új-Zélandon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik