Nagyvilág

Újabb elfogatóparancsokat adtak ki Törökországban, eddig 159 ezer embert vettek őrizetbe

Újabb 89 ember, köztük 71 aktív szolgálatot teljesítő katona ellen adtak ki elfogatóparancsot hétfőn Isztambulban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a 2016. júliusi puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az MTI szemléje alapján az ügyészség szerint 18 további érintett a haderőbe beépülő gülenisták mozgalmi „tanítómestereként” tevékenykedett.

A reggeli órákban 56 gyanúsítottat már őrizetbe is vettek a hatóságok.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a 2016-os hatalomátvételi incidensért. A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a haderő soraiba is.

A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan. Recep Tayyip Erdogan elnök tisztogatása azóta is tart.

Törökországban az elmúlt 26 hónap alatt összesen több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 77 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és azon keresztül az összeesküvéshez.

Eddig a haderő legkevesebb 14 ezer 633 tagját menesztették állásából a gülenista mozgalommal összefüggésben. Közel hétezer egykori katona jelenleg is börtönben van.

A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtják, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is.

Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdogan török elnök 4 méteres aranyszobra Wiesbadenben 2018. augusztus 28-án. Az alkotás a város művészeti fesztiváljára készült. Az augusztus 27-én talapzatra emelt szobrot összefirkálták, majd megtisztították. (MTI/EPA/Armando Babani)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik