Nagyvilág

Ilyen durva politikai megosztottság talán sehol nincs, mint ezen a térképen

24.hu
24.hu

2018. 09. 09. 19:52

A brit szavazóknál az életkor jelenti a legnagyobb választóvonalat: ha csak a 24 év alattiak szavazhatnának, a kormányzó konzervatívok a parlamentbe se jutnának be, a 65 felettieknél pedig majdnem ugyanilyen rosszul szerepelne a Munkáspárt.

Az Election Maps UK Twitter oldalán jelent meg két térkép a legutóbbi brit közvéleménykutatások alapján. A fiatal szavazók preferenciái alapján készült térkép teljesen bevörösödött, míg az idősekén pedig bekékült (a piros az ellenzéki Munkáspárt, a kék a jelenleg is kormányzó konzervatívok színe).

Az, hogy a brit szavazók életkora ennyire befolyásolja a politikai hovatartozásukat, ilyen látványosan eddig még nem mutatkozott meg. A közvéleménykutatásból kiderült, hogy ha csak a 18-24 évesek szavazhatnának, a munkáspártiaknak 600, az egyéb pártoknak összesen 32 mandátum jutna, a konzervatívoknak pedig egyetlenegy sem. Ha viszont csak a 65 év felettiek szavazhatnának, a toryk (konzervatívok) tarolnának 575 mandátummal, míg a Munkáspártnak 32 szék jutna, a többi párt pedig 25 helyen osztozna.


A felmérések szerint a brit szavazóknál a 47 éves kornál húzódik a határ: azalatt a baloldal, az annál idősebbeknél viszont már a jobboldal van fölényben. A feladat mindkét párt számára adott: az a párt nyeri a következő választást, amely több szavazót tud elcsábítani abból a korosztályból, ahol most kevésbé népszerű (azaz a konzervatívoknak a fiatalok, a Munkáspártnak pedig az idősebbek körében kellene szavazókat toboroznia). A tavalyi választásokon a toryk 317 mandátumot, a Labour pedig 262 képviselői helyet szerzett.

(Evening Standard)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.