Nagyvilág

Ilyen durva politikai megosztottság talán sehol nincs, mint ezen a térképen

A brit szavazóknál az életkor jelenti a legnagyobb választóvonalat: ha csak a 24 év alattiak szavazhatnának, a kormányzó konzervatívok a parlamentbe se jutnának be, a 65 felettieknél pedig majdnem ugyanilyen rosszul szerepelne a Munkáspárt.

Az Election Maps UK Twitter oldalán jelent meg két térkép a legutóbbi brit közvéleménykutatások alapján. A fiatal szavazók preferenciái alapján készült térkép teljesen bevörösödött, míg az idősekén pedig bekékült (a piros az ellenzéki Munkáspárt, a kék a jelenleg is kormányzó konzervatívok színe).

Az, hogy a brit szavazók életkora ennyire befolyásolja a politikai hovatartozásukat, ilyen látványosan eddig még nem mutatkozott meg. A közvéleménykutatásból kiderült, hogy ha csak a 18-24 évesek szavazhatnának, a munkáspártiaknak 600, az egyéb pártoknak összesen 32 mandátum jutna, a konzervatívoknak pedig egyetlenegy sem. Ha viszont csak a 65 év felettiek szavazhatnának, a toryk (konzervatívok) tarolnának 575 mandátummal, míg a Munkáspártnak 32 szék jutna, a többi párt pedig 25 helyen osztozna.


A felmérések szerint a brit szavazóknál a 47 éves kornál húzódik a határ: azalatt a baloldal, az annál idősebbeknél viszont már a jobboldal van fölényben. A feladat mindkét párt számára adott: az a párt nyeri a következő választást, amely több szavazót tud elcsábítani abból a korosztályból, ahol most kevésbé népszerű (azaz a konzervatívoknak a fiatalok, a Munkáspártnak pedig az idősebbek körében kellene szavazókat toboroznia). A tavalyi választásokon a toryk 317 mandátumot, a Labour pedig 262 képviselői helyet szerzett.

(Evening Standard)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik