Nagyvilág

Elkezdődött Idlíb bombázása

Szíriai és orosz harci gépek mérnek heves légicsapásokat a lázadók kezén lévő, sűrűn lakott tartomány déli peremére.

A bombázásról az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet mellett helyi aktivisták is beszámoltak. A szíriai kormányerők napok óta készültek a támadásra.

Az angliai központú OSDH szíriai aktivistái több délnyugat-idlíbi városból és faluból, valamint a szomszédos Hama tartományból – ahol már a korábbi napokban is támadtak a kormányerők – több mint 30 légicsapást jelentettek szombaton. Hozzátették, az orosz gépek csapásai most a leghevesebbek hónapok óta. Két helyi lakos szerint szíriai helikopterek hordóbombákat dobtak le civil házakra Hán-Sejkún város peremén.

Recep Tayyip Erdogan török, Vlagyimir Putyin orosz és Haszan Róháni iráni elnök pénteken találkozott Teheránban, hogy megvitassák a szíriai, ezen belül az idlíbi helyzetet.
Erdogan szerette volna, ha a szíriai kormányerők nem támadnak – az orosz légierő már korábban is hajtott végre csapásokat -, de Putyin és Róháni elutasította a felvetést, mondván, ki kell űzni a terroristákat a térségből.

Törökországnak vannak katonái és megfigyelőpontjai a tartomány körül. Erdogan a találkozó után az elkerülhetetlen támadásra utalva péntek késő este közölte Twitter-profilján, hogy nem fogják ölbe tett kézzel nézni a szírai civilek legyilkolását.

A civilek életét semmibe vevő harci módszerek a terroristák malmára hajtják a vizet.

A török államfő óva intette Damaszkuszt attól, hogy a terroristák elleni harc ürügyén kész tények elé állítsa Ankarát.

Közben szintén az OSDH szerint a szíriai kormányerők az ország északkeleti részén lévő Kamisliban megütköztek a helyi kurd biztonsági erők fegyvereseivel. Az összecsapásokban meghalt legalább 11 ember a kormányerők soraiból, hét pedig a kurdok közül. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik