Nagyvilág

A török, az iráni és az orosz elnök a szíriai polgárháború rendezéséről tárgyal

Megkezdődött pénteken Teheránban az ellenzéket támogató török, valamint a Bassár el-Aszad elnök kormányát támogató iráni és orosz elnök tanácskozása a segítségnyújtásról a szíriai polgárháború rendezésében.

Az asztanai háromoldalú folyamat keretében tartott találkozóra érkezve Recep Tayyip Erdogan török elnök a vérontástól óvott a szíriai lázadók kezén lévő utolsó erősségben, a Törökországgal határos Idlíb tartományban, ahol a szíriai kormányerők offenzívát készítenek elő, és hozzátette, hogy nem tudnak több menekültet befogadni.

Haszán Róháni iráni elnök a tanácskozás kezdete előtt azt hangsúlyozta, hogy az amerikai jelenlétnek véget kell vetni Szíriában. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig kijelentette, hogy a szíriai kormánynak joga van ahhoz, hogy visszavegye az ellenőrzést az ország területe felett.

A három elnök a tervek szerint 12 pontos tervet tesz közzé az egyeztetés végeztével.

Erdogan tűzszünetet sürgetett Idlíbben, Putyin azonban elutasította felvetést, és Róhánival együtt azt hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlen a terroristák elleni harc az északnyugat-szíriai tartományban, ahol a szíriai elnök vezette arab ország hadserege offenzívát készít elő.

Róháni úgy fogalmazott:

békét akarunk, de néha harcolni kell a békéért.

(MTI, kiemelt kép: AFP PHOTO / Yasin Akgul)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik