Nagyvilág

Merkel: A szélsőjobboldaliak etnikai feszültséget gerjesztenek Chemnitzben

Angel Merkel német kancellár egy interjúban először mondta ki határozottan, hogy a szélsőjobboldali AfD párt komoly etnikai feszültséget gerjeszt Chemnitzben.

A német városban azután kezdődtek tüntetések, hogy egy iraki és egy szír férfi halálra késelt egy 35 éves németet.

A tüntetések során sokan megsérültek még úgy is, hogy rengeteg rendőrt vezényeltek azután Chemnitzbe, hogy az első demonstráción a nem vonult fel elég rendőr, és így nem is tudták fenntartani a közrendet. Ekkor a szélsőségesek közül többen szabályosan vadásztak a színesbőrű bevándorlókra.

Sokan megsérültek a chemnitzi tüntetéseken
Összesen 1800 rendőrt vezényeltek a városba a tüntetések biztosítására.

Az AfD vezetője, Alexander Gauland korábban a héten „békés forradalmat” hirdetett Merkel, és a kancellár bevándorlási politikája ellen.

Egyébiránt sokan Merkelt okolják az AfD megerősödéséért, és azért, hogy a párt először bejuthatott a Bundestagba. Ugyanis a szélsőséges párt azután erősödött meg nagyon, hogy 2015-ben egymilliónál is több menedékkérőt engedtek be Németországba.

Merkel bevándorlási politikája a CDU és a CSU konzervatív koalícióját is megrázta júniusban, amikor a bajor Horst Seehofer, a CSU vezetője többször tárgyalt a kancellárral arról, hogy milyen feltételek mellett marad a pártja a kormánykoalícióban.

Seehofer végül maradt, de Chemnitz kapcsán is Merkeltől eltérő hangot ütött meg:

Ha nem lennék miniszter, állampolgárként mentem volna utcára, de természetesen nem a radikálisokkal

– mondta Seehofer, hozzátéve, hogy érti miért háborítja fel az embereket egy ilyen gyilkosság. A CSU-elnök korábban azt is mondta, hogy „a migráció minden probléma anyja”“, amiért széles körben kritizálták a politikust.

Merkel erre akkor annyit mondott, hogy ő inkább úgy látja, hogy a migráció kihívások elé állítja Németországot, de vannak sikerei is a folyamatnak.

Kiemelt kép: BRITTA PEDERSEN / dpa-Zentralbild / DPA 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik