Nagyvilág
French Foreign Minister Jean-Yves Le Drian delivers a speech during his visit to the French school, Lycee Louis Massignon, in the Emirati capital Abu Dhabi on September 4, 2018. / AFP PHOTO / Mahmoud KHALED

Francia külügyminiszter: Nem akarunk tovább fizetni Magyarországnak és Lengyelországnak

Kálmán Attila
Kálmán Attila

újságíró. 2018. 09. 05. 15:23

Nagyon keményen fogalmazott még augusztus 29-én  Jean-Yves Le Drian, francia külügyminiszter Párizsban, a franci nagykövetek éves konferenciáján, ahol hagyományosan kifejti a külügy feje a diplomácia fő irányait, alapvetéseit – írja az Euractiv.

Le Drian azt mondta,

Franciaország nem akar egy populista Európát finanszírozni.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Franciaország és Németország közös pozíció kialakításán dolgozik migrációs kérdésekben, amelyet közösen képviselne a két legnagyobb gazdaságú EU-s ország a szeptember 20-ai salzburgi uniós csúcson.

Nem engedhetjük, hogy a migráció témája csak populistáké, csalódott emberek kihasználóié legyen

– fogalmazott a francia miniszter.

Azonban ennél fontosabb, hogy Le Drian keményen kiállt amellett, hogy vonják meg az EU-s pénzek jelentős részét attól a két országtól – Lengyelországtól és Magyarországtól –, amelyek nem igazodnak az Unió alapelveihez.

Minden tagállamnak joga van olyan vezetőket választani, amilyeneket szeretnének. De a mi EU-víziónk – ami közös értékek elfogadó szövetségesekről szól – nem passzol össze olyan kormányokkal, amelyek nem tisztelik a szervezet alapvető értékeit, és semmilyen formában nem érzik kötelezőnek magukra nézve a közösséggel vállalt szolidaritást

– mondta Le Drian, hozzátéve, hogy ezek az országok haszonelvűen tekintenek az EU-ra, és csak akkor érdekli őket igazán az Unió, ha pénzosztásról van szó.

Nem akarunk tovább fizetni egy ilyen Európáért, ezt világosan ki kell mondani

– szögezte le a külügyminiszter. Ez pedig világos jelzés az EU 2020-2027-es büdzséjének tárgyalásának kellős közepén.

Korábban az Európai Bizottság már tett egy részletes javaslatot a következő büdzsé részleteire, amelyek számoltak a keleti tagállamokba irányuló kohéziós, és egyéb támogatások megvágásával. Azonban Le Drian szavai azt jelezhetik, hogy még komolyabb forrásmegvonások is lehetnek.

Lengyelország és Magyarország ugyan vétózhatja az új büdzsét, de ezzel a két ország kormánya árthat a hazájának, hiszen ezzel instabillá és kiszámíthatatlanná válna a helyzet, és nem lehetne tervezni biztonságosan az uniós pénzekkel az országok költségvetéseiben.

Kiemelt kép: Mahmoud KHALED / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.