Nagyvilág

Francia külügyminiszter: Nem akarunk tovább fizetni Magyarországnak és Lengyelországnak

Nagyon keményen fogalmazott még augusztus 29-én  Jean-Yves Le Drian, francia külügyminiszter Párizsban, a franci nagykövetek éves konferenciáján, ahol hagyományosan kifejti a külügy feje a diplomácia fő irányait, alapvetéseit – írja az Euractiv.

Le Drian azt mondta,

Franciaország nem akar egy populista Európát finanszírozni.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Franciaország és Németország közös pozíció kialakításán dolgozik migrációs kérdésekben, amelyet közösen képviselne a két legnagyobb gazdaságú EU-s ország a szeptember 20-ai salzburgi uniós csúcson.

Nem engedhetjük, hogy a migráció témája csak populistáké, csalódott emberek kihasználóié legyen

– fogalmazott a francia miniszter.

Azonban ennél fontosabb, hogy Le Drian keményen kiállt amellett, hogy vonják meg az EU-s pénzek jelentős részét attól a két országtól – Lengyelországtól és Magyarországtól –, amelyek nem igazodnak az Unió alapelveihez.

Minden tagállamnak joga van olyan vezetőket választani, amilyeneket szeretnének. De a mi EU-víziónk – ami közös értékek elfogadó szövetségesekről szól – nem passzol össze olyan kormányokkal, amelyek nem tisztelik a szervezet alapvető értékeit, és semmilyen formában nem érzik kötelezőnek magukra nézve a közösséggel vállalt szolidaritást

– mondta Le Drian, hozzátéve, hogy ezek az országok haszonelvűen tekintenek az EU-ra, és csak akkor érdekli őket igazán az Unió, ha pénzosztásról van szó.

Nem akarunk tovább fizetni egy ilyen Európáért, ezt világosan ki kell mondani

– szögezte le a külügyminiszter. Ez pedig világos jelzés az EU 2020-2027-es büdzséjének tárgyalásának kellős közepén.

Korábban az Európai Bizottság már tett egy részletes javaslatot a következő büdzsé részleteire, amelyek számoltak a keleti tagállamokba irányuló kohéziós, és egyéb támogatások megvágásával. Azonban Le Drian szavai azt jelezhetik, hogy még komolyabb forrásmegvonások is lehetnek.

Lengyelország és Magyarország ugyan vétózhatja az új büdzsét, de ezzel a két ország kormánya árthat a hazájának, hiszen ezzel instabillá és kiszámíthatatlanná válna a helyzet, és nem lehetne tervezni biztonságosan az uniós pénzekkel az országok költségvetéseiben.

Kiemelt kép: Mahmoud KHALED / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik