Nagyvilág

Pártok feletti baloldali mozgalom bontott zászlót Berlinben

A baloldali pártok nem egészen értik, hogy mit akarnak.

Aufstehen (Talpra) néven jelentették be pártok feletti baloldali mozgalom indítását Berlinben. A kezdeményező a Die Linke (A Bal) Bundestag-frakciójának egyik társelnöke, Sahra Wagenknecht, aki a bemutatkozó sajtótájékoztatót Flensburg szociáldemokrata polgármesterével, Simone Lange-vel és a Zöldek politikusával, Ludger Volmerrel tartotta meg.

Mint közölték, a mozgalom révén társadalmi bázist akarnak teremteni az SPD, a Die Linke és a Zöldek megújításához és összefogásához, a választóiknál szélesebb rétegek megszólításával, a végső cél pedig hangsúlyosan baloldali kormány alakítása Németországban. Az MTI szerint az is cél, hogy baloldali választ adjanak a jobboldali populista AfD sikerére.

Azt írják, hogy az SPD főtitkára, Lars Klingbeil azt mondta, szerinte az Aufstehen nem valódi mozgalom, hanem a Die Linke belső harcainak következménye, a Zöldek társelnöke, Robert Habeck szerint pedig nem világos, hogy mire irányul a kezdeményezés. Azt viszont egyértelműnek látja, hogy az utóbbi évek politikájával szemben nem a pártrendszeren kívülről, hanem annak keretein belül kell alternatívát kínálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik