Nagyvilág

19,4 milliárdos állami támogatást kaphat a debreceni BMW-gyár

A Magyar Közlönyben jelent meg egy árulkodó határozat.

A hétfőn megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány jóváhagyta, hogy legfeljebb 19,4 milliárd forinttal túl lehessen lépni a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó, beruházások ösztönzésére szolgáló előirányzatot, ebből az mfor.hu arra következtet, hogy ekkora összeget kaphat debreceni beruházásához a BMW.

Az mfor.hu korábban Gulyás Gergely miniszterhez fordult a támogatás összegével kapcsolatban, aki azt válaszolta egy augusztus közepi Kormányinfón, hogy a támogatás meghaladja a 10 milliárd forintot, viszont nem éri el viszont a több tízmilliárdot. Hozzátette: a kormány még nem döntött az összegről, ahhoz még egyeztetésekre lesz szükség a német vállalattal. A mostani határozatban megjelölt 19,4 milliárd forint pont megfelel annak a nagyságrendnek, amiről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt.

Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a plusz keretből jut más beruházásnak is. A debreceni BMW-gyárban várhatóan 1000 főt foglalkoztatnak majd, így ha az mfor.hu észrevétele helyes, munkavállalónként 19,4 millió forinttal támogatná a kormány a német vállalatot. A lap megkereste Külgazdasági és Külügyminisztériumot az ügyben.

BMW-gyár épül Debrecenben
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik