Nagyvilág

Levélben lobbiznak a civilek az EU-s atombombáért a magyar kormány ellen

európai parlament
európai parlament
Arra kérik az európai parlamenti képviselőket, hogy szavazzák meg a 7-es cikkelyes eljárás élesítését Magyarország ellen.

Nyílt levélben kéri több civil szervezet az európai parlamenti képviselőket, hogy szavazzák meg a 7-es cikkelyes eljárás élesítését Magyarország ellen — írta meg a Politico hírelevele alapján az Azonnali.

A kezdeményezés mögött többek közt a magyar kormány által sokat bírált Soros György részéről is támogatott Amnesty International, a Human Rights Watch, illetve a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet áll. Szerintük a szeptemberi szavazás tétje az EU értékeinek megtartása, mert Magyarország jelenlegi kormánya letért a tagországok közös útjáról.

Ahogyan korábban megírtuk, a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentést június végén nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE): a dokumentum szerint az országban fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének, s ezért indokolt a hetedik cikk szerinti eljárás megindítása. Orbán Viktor személyesen vesz részt a Sargentini-jelentés plenáris vitáján szeptember 11-én Strasbourgban.

Fotó: AFP PHOTO / Sebastien Bozon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik