Nagyvilág

300 ezren menekülnek Japánban a tájfun elől

250 kilométer/órásnál erősebb széllökésekre lehet számítani. Repülő-, komp- és vonatjáratokat töröltek.

Japánban kedden csaknem 300 ezer embernek javasolták, hogy hagyják el lakóhelyüket és vonuljanak biztonságos helyre a tomboló széllel közeledő Dzsebi tájfun elől, amely várhatóan heves esőzést zúdít a szigetország nyugati részére.

A Dzsebi, amelynek neve koreai nyelven fecskét jelent, elsőként Sikokura, a nagy szigetek legkisebbikére csaphat le, mielőtt végigsöpör a legnagyobb sziget, Honsu nyugati részén és az ország második legnagyobb városán Oszakán.

A hatóságok szerint a tengerpartokon hatalmas hullámokra és heves esőzésekre lehet számítani. Arra is figyelmeztettek, hogy a tájfun áradásokat, földcsuszamlásokat okozhat. A televíziós híradók a partvonalat ostromló hullámokat mutatnak, felhívják a figyelmet, hogy a vihar átvonulása egybeesik majd a keddi dagály időszakával.

Sikoku egy részén reggel már óránként 166 kilométeres szélvihart jelentettek, de az előrejelzések szerint a széllökések elérhetik majd a 216 kilométer/órás sebességet is és az óránkénti 250 kilométert is meghaladó sebességű széllökésekre is számítani lehet.

Egyes térségekben kedd reggelig már 87 milliméter csapadék hullott abból az összesen 500 milliméter esőből, amennyi az előrejelzések szerint szerda reggelig esik majd. Az NHK közszolgálati televízió jelentése szerint csaknem 600 repülőjáratot és számtalan komp- és vonatjáratot töröltek.

Már volt dolgunk máskor is tájfunnal és heves esőzésekkel

– mondta Abe Sindzó miniszterelnök egy kormánypárti találkozón.

A kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy elkerülje a katasztrófát.

A Dzsebi az elmúlt 25 év legerősebb tájfunja lehet – figyelmeztetett a japán meteorológiai szolgálat. A meteorológusok remélik, hogy a Dzsebi később ciklonná szelídül, amikor eléri Oszakát, a második legnagyobb várost.

Japánban már eddig is ítéletidő pusztított: a heves esőzések után kialakult áradások miatt szombaton mintegy 27 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát az ország középső és északkeleti részén. Júliusban a természeti katasztrófák több mint 200 ember halálát okozták. (mti)

Illusztráció forrás: YouTube 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik