Nagyvilág

Bocsánatot kért az izraeli közmédia, mert Wagner szólt a rádióban

Az izraeliek viszont nem egységesek a német zeneszerző elutasításában.

Bocsánatot kért az izraeli közmédia azért, mert klasszikus zenei rádiójában lejátszotta Richard Wagner egyik művét, az Istenek alkonyát – számolt be a BBC.

A XIX. századi német zeneszerző munkássága nincs betiltva Izraelben, de széles körben elutasítják antiszemitizmusa, valamint amiatt, mert Adolf Hitler a rajongója volt. Szemére vetik azt is, hogy szerzője volt „A zsidóság a zenében” című tanulmánynak, amiben azt írta, hogy „a zsidó alkalmatlan a művészi kifejezésre”.

A műsorszolgáltató szerint szerkesztőjük „művészi választása” elhibázott volt, és tisztában vannak azzal, hogy a műsor fájdalmat okozhatott a holokauszt túlélőinek. Vannak azonban olyanok is, akik szerint ezért nem kellett volna bocsánatot tenni, hiszen Wagner nézetei nem teszik semmissé zeneszerzői munkásságát. Az Izraeli Wagner Társaság vezetője, Jonathan Livny szerint ugyanannyi holokauszttúlélő szereti Wagner gyönyörű zenéjét, mint ahányan képtelenek hallgatni.

A rádióban bemutatott felvétel egyébként az 1991-es Bayreuthi Ünnepi Játékokon készült, és pont egy izraeli karmester, Daniel Barenboim vezényelte. 2011-ben az Izraeli Kamarazenekar is fellépett Bayreuthban, akkor Robert Paternostro karmester azt mondta: bár Wagner nézetei borzalmasak voltak, ők külön akarják választani az embert a művészetétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik