Nagyvilág

A miniszterelnököt nem izgatja, hogy betiltották az ausztrál közmédiát Kínában

Lehet, hogy a dolog összefüggésben áll azzal, hogy kizárták a Huaweit az ausztrál 5G-infrastruktúra kiépítéséből.

A kínai hatóságok megerősítették, hogy elérhetetlenné tették az országban az ausztrál közmédia honlapját, mert szerintük az ABC megsértette a szabályokat, de azt nem hajlandók elárulni, hogy mivel. Miután az ABC a helyzet tisztázását kérte, a következő választ kapták:

A kínai internet teljesen nyílt. Szívesen fogadjuk az internetes vállalkozásokat a világ minden részéről, hogy megfelelő információkat közöljenek a kínai internetezőkkel. Ugyanakkor az állam a kiberszuverenitáshoz való jogát fenntartja egyes külföldi oldalakkal szemben, amelyek megsértik a kínai törvényeket és szabályokat, megalapozatlan információkat, pornográfiát terjesztenek, szerencsejátékot vagy erőszakos terrorizmust közvetítenek, illetve más illegális tartalmakat, amelyek veszélyeztetik az állambiztonságot és sértik a nemzeti büszkeséget.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök az eset kapcsán csak annyit közölt: az ABC-t azért finanszírozzák, hogy Ausztráliában sugározzon.

Kína egy szuverén ország, arról, hogy ott mi történik, ők döntenek. Mi arról döntünk, ami itt történik

– jelentette ki.

Az ABC elérhetőségét egyébként épp azután tiltották le, hogy az ausztrál kormány kizárt két kínai telekommunikációs vállalatot az új 5G mobilhálózat kiépítéséből. Ez különösen a Huawei-t érintette rosszul, olyannyira, hogy a kínai külügyminisztérium követelte Ausztráliától, hogy „hagyjanak fel az ideológiai előítéletekkel”. (ABC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik