Nagyvilág

Geert Wilders baromsága miatt követelik pakisztáni iszlamisták, hogy az ország szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatot Hollandiával

A pakisztáni rendőrség csütörtökön megállította azt a tiltakozó menetet, amelyet a Tehrik-i-Labbaik (TLP) iszlamista mozgalom indított az előző nap egy Hollandiában tervezett Mohamed-karikatúraverseny miatt.

Az iszlamisták mintegy tízezer tagja indult szerdán útnak Lahorból a légvonalban 270 kilométerre fekvő Iszlámábádba.

Menetüket a fővárostól 160 kilométerre fekvő Dzshelam városában tartóztatta fel a rendőrség.

A Tehrik-i-Labbaik mozgalom támogatta Imran Hán miniszterelnök hatalomra kerülését a júliusi parlamenti választásokon. Az istenkáromlást tiltó pakisztáni törvényekre hivatkozó TLP most azt várja az iszlámábádi vezetéstől, hogy

szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Hollandiával.

Idzsáz Asrafi TLP-szóvivő kijelentette: nem hajlandóak a tüntetést feloszlatni, a rendőrségnek „meg kell ölnie őket”, hogy megállítsa a menetet.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter holland hivatali kollégájával folytatott minapi telefonbeszélgetésében elítélte a Geert Wilders vezette bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) által szervezett karikatúraversenyt. A holland kormány bár elhatárolódott a rendezvénytől, közölte: elkötelezett a szólásszabadság jogának megőrzése mellett.

A pakisztáni kormány bejelentette, hogy a világszervezet előtt is tiltakozni fog a karikatúraverseny ellen.

A TLP tavaly lemondásra kényszerítette Zahid Hamid pakisztáni igazságügyi minisztert egy állítólag iszlámellenes törvénymódosítás miatt. Azzal vádolták az igazságügyi tárca vezetőjét, hogy kihagyta az ország választójogi törvényéből az utalást Mohamed prófétára. A mozgalom aktivistái akkor hetekig zárták el a főváros utcáit. Vezetőik most ismételten ezzel fenyegettek, ha az iszlámábádi vezetés nem tesz eleget követeléseiknek.

Kiemelt kép: ARIF ALI / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik