Nagyvilág
Supporters of Pakistan's Sunni Muslim Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) party gather in a rally against alleged election rigging in Lahore on August 6, 2018.
Pakistani opposition parties rejecting election results on August 2 have agreed to participate in the parliamentary process, take oaths and protest inside and outside the parliament. Imran Khan's party announced it has acquired enough seats in Pakistan's lower house through coalition talks to form a majority government. / AFP PHOTO / ARIF ALI

Geert Wilders baromsága miatt követelik pakisztáni iszlamisták, hogy az ország szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatot Hollandiával

24.hu
24.hu

2018. 08. 30. 15:58

A pakisztáni rendőrség csütörtökön megállította azt a tiltakozó menetet, amelyet a Tehrik-i-Labbaik (TLP) iszlamista mozgalom indított az előző nap egy Hollandiában tervezett Mohamed-karikatúraverseny miatt.

Az iszlamisták mintegy tízezer tagja indult szerdán útnak Lahorból a légvonalban 270 kilométerre fekvő Iszlámábádba.

Menetüket a fővárostól 160 kilométerre fekvő Dzshelam városában tartóztatta fel a rendőrség.

A Tehrik-i-Labbaik mozgalom támogatta Imran Hán miniszterelnök hatalomra kerülését a júliusi parlamenti választásokon. Az istenkáromlást tiltó pakisztáni törvényekre hivatkozó TLP most azt várja az iszlámábádi vezetéstől, hogy

szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Hollandiával.

Idzsáz Asrafi TLP-szóvivő kijelentette: nem hajlandóak a tüntetést feloszlatni, a rendőrségnek „meg kell ölnie őket”, hogy megállítsa a menetet.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter holland hivatali kollégájával folytatott minapi telefonbeszélgetésében elítélte a Geert Wilders vezette bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) által szervezett karikatúraversenyt. A holland kormány bár elhatárolódott a rendezvénytől, közölte: elkötelezett a szólásszabadság jogának megőrzése mellett.

A pakisztáni kormány bejelentette, hogy a világszervezet előtt is tiltakozni fog a karikatúraverseny ellen.

A TLP tavaly lemondásra kényszerítette Zahid Hamid pakisztáni igazságügyi minisztert egy állítólag iszlámellenes törvénymódosítás miatt. Azzal vádolták az igazságügyi tárca vezetőjét, hogy kihagyta az ország választójogi törvényéből az utalást Mohamed prófétára. A mozgalom aktivistái akkor hetekig zárták el a főváros utcáit. Vezetőik most ismételten ezzel fenyegettek, ha az iszlámábádi vezetés nem tesz eleget követeléseiknek.

Kiemelt kép: ARIF ALI / AFP 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.