Nagyvilág

Orbán nem baráttal, hanem ellenséggel találkozott

Orbán Viktor és Matteo Salvini találkozóját úgy reklámozta be a fideszes sajtó, mintha két alapvetően egyetértő politikus szövetségkötésére vártunk volna. És ez részben igaz, Orbán és Salvini valóban egyetértenek bizonyos dolgokban, bár a közös pont leginkább az, hogy ne jöjjenek barna és fekete emberek Európába. Azt, hogy ezt hogyan szeretnék megoldani, egészen máshogy látják.

Ez pedig az országaik területi fekvéséből is fakad. Olaszország annyira frontország, amennyire csak lehet. A spanyolokkal és görögökkel együtt viszi el a jelenlegi európai illegális bevándorlás nagy részét. Ez azért is van így, mert jelenleg leginkább Afrikából jönnek bevándorlók Európába, Líbián és Tunézián keresztül. Ők értelemszerűen a Földközi-tengeren közelítik meg a kontinenst.

Magyarország ezzel szemben valóban útvonala volt a menekülteknek a válság csúcspontján, de már nem az. A magyar határok lezárásával Orbán elérte, hogy az útvonalak másfele menjenek, Magyarországot ugyanis könnyedén ki lehet kerülni, ha valaki a Közel-Keletről Európába akar jutni.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az olaszországi Milánóban tett látogatásán
Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Inkább ellenségek

De pont ezért tökéletesen mást is akar a két vezető. Salvini folyamatosan amellett érvel, Giuseppe Conte miniszterelnökkel együtt, hogy az EU tagországainak szolidárisnak kell lennie, a menekülteket el kell osztani. Nem lehet ugyanis az, hogy a menekültkérdést egyedül azok az országok oldják meg, ahol az emberek partraszállnak. Még ha egyébként ez nem is így van.

Erre az elosztásra lett volna valamilyen megoldás a kvótarendszer, amely viszont pont Orbánon bukott el. Ez volt az utolsó igazi lehetőség a kollektív szolidaritásra, amelyet Salvini el szeretne érni.

Magyarország viszont nyilvánvalóan azt szeretné elérni, hogy ne legyen szolidaritás. Ezen túl nekünk sok kívánságunk nincsen, az ország egyszerűen nem érintett a menekültkérdésben. Nálunk nincsenek nagyobb számban menekültek. Addig voltunk érintettek, amíg mi voltunk a legegyértelműbb útvonal a keletről érkezők és az EU északi országai között, de ennek 2015-ben vége lett.

Fotó: Andreas Solaro / AFP

Konfliktusok

Az EU-n belül alapvetően két érdek feszül egymásnak a menekültekkel kapcsolatban. A frontországok szolidaritást szeretnének elérni, és azt, hogy vegyék át tőlük a menekülteket. A célországok viszont az ellenkezőjét. Az uniós jog szerint mindenki ott kérhet menedéket, ahol belépett az EU területére. De a legtöbbször innen továbbállnak a menekültek Németország, Svédország és a többi északabbi tagállam felé, ezt hívják másodlagos migrációnak.

A bajor CSU és valamennyire a CDU is azt szeretné elérni, a skandinávokkal együtt, hogy a másodlagos migrációt szorítsák vissza és a frontországok fogadják vissza a tőlük elvándorolt menedékkérőket. Ezek egymással tökéletes ellentétes szándékok, és ehhez jön még hozzá a kvóta kérdése is, amit Magyarország mellett például a visegrádi országok sem támogatnak.

Személyes ügyek

Ettől még lehet, hogy Orbán és Salvini meg tudnak majd egyezni valamiben. Mindketten szigorúbb határőrizetet szeretnének például. De ez nem lenne nagy érdem, hiszen Európában mindenki szigorúbb határőrizetet szeretne Soros Györgytől Sebastian Kurzig. Így ezt a megegyezést akár Angela Merkellel is megköthetnék, feltéve, ha hajlandó lenne találkozni Salvinivel.

De az is érdekes, politikai kommunikáció szempontjából ki jön ki jobban a találkozóból. Salvini szekere épp nagyon fut, a Liga Európa egyik legerőteljesebb politikai formációja, és ezzel az európai szélsőjobb egyik vezetője lehetne. Orbán viszont nagyon régóta és nagyon sokat dolgozott azért, hogy ennek a migránsozó politikai tábornak a legfontosabb szereplője legyen. Persze elképzelhető, hogy a magyar miniszterelnök egyszerűen hátrébb vonul, és hagyja, hogy a konfliktusok nagy részét elvigyék az olaszok, ő pedig lehet a tárgyalóképes szélsőjobb képviselője.

Aki korpa közé keveredik

Az olasz kormánykoalíció elsőre szokatlannak tűnhet. A szélsőjobboldali Liga mellett a nagyobbik tagját és a miniszterelnök-helyettest ugyanis egy leginkább baloldali gyökerű párt, az 5 Csillag Mozgalom adja. A két pártot az köti össze, hogy mindketten durván elit és berendezkedés-ellenesek, így könnyen össze lehetett őket hozni az addig uralkodó politikai osztállyal szemben. A két párt végül közösen jelölte Giuseppe Contét a miniszterelnöki posztra.

De Conte és Di Maio is hamar megtanulták, hogy a kormánykoalíciót az irányítja, aki a leghangosabb benne. Ez pedig egyértelműen a Liga vezetője, Olaszország belügyminisztere, Matteo Salvini. Az olasz politika a kormányalakítás óta nem a miniszterelnök, az elnök, vagy a miniszterelnök helyettese, hanem a belügyminiszter körül forog, annyira rányomja a Liga politikája és Salvini személye a bélyeget a teljes koalícióra.

Annak például, hogy Orbán Salvinivel találkozik, nem mindenki örül annyira, mint Salvini. Ő egyébként nagyon, hiszen még a nyaralását is előbb befejezi, csak hogy találkozhassanak. Az 5 Csillag Mozgalom parlamenti képviselői viszont közleményt adtak ki, hogy a találkozó szigorúan politikai, nem kormányzati lesz, így próbálva magukat eltávolítani Orbántól és Salvinitől.

Kiemelt kép: Massimo Pinca / Reuters

Ajánlott videó

Olvasói sztorik