Nagyvilág
Portrait of the designated secretary general Markus Blume in Munich, Germany, on 5 March 2018. The Christian Social Union anounced its new federal ministers, the deputy state secretaries and the new secretary general. Yesterday the Social Democratic Party of Germany (SPD) anounced, that the members voted for a new Grand Coalition (GroKo) with the CDU and CSU. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto)

Gerd Müller: Afrika gondjait nem lehet az Európába irányuló bevándorlással megoldani

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 08. 28. 12:14

Afrika gondjait nem lehet a kontinens lakóinak Európába vándorlásával megoldani - jelentette ki egy keddi interjúban a német szövetségi kormány nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztere.  
Korábban a témában:

Gerd Müller a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte: aki falakat és határokat akar építeni, és célja a bevándorlás korlátozása, annak sokkal nagyobb elkötelezettséggel kell küzdenie azért, hogy fejlődjenek a menekülteket kibocsátó országok.

Ebben az ügyben nemcsak Németország, hanem az egész Európai Unió túl keveset tett eddig – hangsúlyozta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Az EU-nak legfőképpen a kereskedelem méltányosságát kell erősítenie, az Afrikával folytatott kereskedelmet fair módon kell alakítanunk, és ebben még sok nyitott kérdés van napirenden – mondta a miniszter, aki afrikai körútja közben adott interjút a közszolgálati rádiónak.

Afrikában van remény

Mint mondta, utazása során árnyékot és fényt, kedvezőtlen és bíztató folyamatokat egyaránt tapasztalt, tárgyalásokat folytatott például Botswanában, amely Afrika fejlődésének zászlóshajója, egy olyan ország, amelyben szinte egyáltalán nincs korrupció, a gazdasági keretfeltételek tökéletesek, az új elnök, Mokgweetsi Masisi pedig teljes erővel dolgozik hazája modernizálásán.

Botswana példája azt mutatja, hogy van remény, és más afrikai országok is elindulhatnak a siker útján – mondta a német miniszter.

Arra a felvetésre, hogy migrációkutatók szerint egy fejlődő országban a gazdasági felemelkedés kezdetben a kivándorlás erősödésével jár, mert többen tudják finanszírozni a más országba településsel járó költségeket, hangsúlyozta: a fejlődés támogatásának az alternatívája az lenne, hogy

tétlenül nézzük, ahogy éhen halnak az emberek és hátrahagyjuk őket a sötétben.

Az Európába irányuló bevándorlás természetesen nem megoldás, sokkal inkább beruházásokra, az oktatás, képzés erősítésére van szükség, hogy a fiatal nemzedéknek legyen jövője.

Afrika komoly gazdasági lehetőségeket is kínál, és ezt Kínától Indián át az Egyesült Államokig már sokan megértették. A német cégek aktivitása is erősödik, ezt mutatja például, hogy elkezdődött a termelés a Volkswagen ruandai üzemében – emelte ki Gerd Müller.

A nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős miniszter után a kancellár, Angela Merkel is afrikai körútra indul. A kormányfő szerdától péntekig Szenegálban, Ghánában és Nigériában tesz látogatást. Ezzel kapcsolatban Gerd Müller kiemelte: sok afrikai országban, például Ghánában a közelmúltban választásokon alapuló, békés hatalomváltás történt, ami ugyancsak reménykedésre ad okot. A kontinensre tekintve nem szabad mindig mindent “feketének látni”, hanem támogatni kell a fejlődést – mondta a CSU-s politikus.

Kép: Alexander Pohl/NurPhoto

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarország végveszélybe került

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.