Nagyvilág

Ferenc pápa: A szülőknek nem szabad elítélniük homoszexuális gyermeküket

Azt is mondta, hogy gyermekkorban még „sokat lehet tenni a pszichiátria segítségével”, de később a Vatikán pontosított: ezzel nem azt mondta, hogy a homoszexualitás mentális betegség lenne.

A szülőknek nem szabad elítélniük homoszexuális gyermeküket – vélekedett Ferenc pápa vasárnap, írországi látogatásáról hazafelé tartva.

Egy újságíró arról kérdezte az egyházfőt, hogy mit mondana annak az apának, akinek a gyermeke a saját neméhez vonzódik. Elsősorban az imát javasolta, de hozzátette:

Ne ítélje el. Beszélgessen. Értse meg, adjon teret a gyermeknek, hogy ki tudja fejezni magát.

Azt is mondta, hogy „a gyermeknek joga van a családhoz, és a család nem dobhatja ki őt”. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ha a jelek már gyermekkorban megmutatkoznak, „sokat lehet tenni a pszichiátria segítségével”, az viszont más kérdés, ha valaki húszéves kora után coming outol.

Később a Vatikán a pszichiátriai kezelésre utaló részt kivette a pápa nyilatkozatából, arra hivatkozva, hogy az egyházfő nem azt akarta sugallni ezzel, hogy a homoszexualitás mentális betegség lenne. Egy szóvivő úgy fogalmazott, hogy Ferenc pápa csak arra akart rámutatni, hogy gyermekkorban még „lehet cselekedni”. (AP, AFP, fotó: Europress – AFP PHOTO / Ben STANSALL)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik