Nagyvilág
Rohingya refugees shout slogans as they walk to attend a ceremony organised to remember the first anniversary of a military crackdown that prompted a massive exodus of people from Myanmar to Bangladesh, at the Kutupalong refugee camp in Ukhia on August 25, 2018.Thousands of Rohingya refugees staged protests for "justice" on August 25 on the first anniversary of a Myanmar military crackdown that forced them to flee to camps in Bangladesh.
 / AFP PHOTO / Dibyangshu SARKAR

Mianmari rohingják ezrei tüntettek igazságot követelve Bangladesben

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 08. 25. 12:59

Több ezer rohingja tüntetett szombaton délkelet-bangladesi menekülttáborokban pontosan egy évvel az után, hogy tömegesen kényszerültek elmenekülni el Mianmarból a hadsereg fellépése után.

A mianmari házaikba való biztonságos visszatérést követelő rohingják békés felvonulást tartottak a Cox’s Bazar-i táborok menti utakon, kezükben „Igazságot akarunk” feliratú transzparensekkel. Mintegy 700 ezer rohingja menekült el egy éve Mianmarból Bangladesbe, miután a mianmari hadsereg az állítólagos muzulmán lázadóknak a biztonsági erők Rahin állambeli állásai ellen elkövetett támadásai után 2017. augusztus 25-én lecsapott a muszlim etnikai kisebbségre. A túlélők azóta a délkelet-bangladesi Cox’s Bazar körzetben felállított menekülttáborok lakói.

A menekültek „fekete napként” emlegetik augusztus 25-ét, hogy emlékeztessenek az ENSZ által etnikai tisztogatásnak minősített brutális támadásokra.

Aung Szan Szú Kji mianmari vezető, akit éles bírálatok értek a válság kezelése miatt, a héten Dakkára hárította a felelősséget a rohingják visszatelepítésének kudarca miatt, mondván, hogy Bangladesnek kell döntenie a menekültek visszatérésének üteméről.

Banglades és Mianmar kijelentései ellenére az ENSZ és a humanitárius szervezetek úgy vélik, messze nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy a Najpjidó által külföldieknek tekintett rohingják visszatérhessenek otthonukba.

Pavlo Kolovos, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet bangladesi misszióvezetője szerint évtizedek eltelhetnek, mire a rohingják visszatérhetnek Mianmarba, ha erre egyáltalán sor kerül.

Az ENSZ márciusban 1 milliárd dollár értékű pénzgyűjtő kampányt szervezett a menekülttáborokba kényszerített rohingják megsegítésére, de a kért összegnek mindössze az egyharmada gyűlt össze. A Világbank júliusban jelentette meg, hogy közel félmilliárd dolláros segítséget nyújt Bangladesnek.

Kiemelt kép: AFP/Dibyangshu SARKAR

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.