Nagyvilág

A család belenyugodott a néhai diktátor exhumálásába

Francis Franco, a Spanyolországot 1939-től évtizedeken át vezető diktátor hét unokájának egyike a La Razón című spanyol napilapnak nyilatkozva “biztonsági okokból” elutasította, hogy a nagyapját Madrid El Pardo negyedében temessék el, ahol 1988-ban elhunyt nagyanyja, Carmen Polo nyugszik.

Pedro Sánchez kormánya pénteken rendeletet fogadott el a hamvak eltávolításáról a Madrid melletti Elesettek Völgyében álló bazilikából, amelyet a megbékélés és “a fasizmus elleni harc emlékhelyévé” akar változtatni.

A család elutasította a holttest exhumálását, ezt a bazilika illetékes papjával közölte közjegyzőnél letétbe helyezett ajánlott levelében. A Sánchez-kabinet azonban kizárta ezt a lehetőséget: María del Carmen Calvo Poyato miniszterelnök-helyettes pénteken közölte: ha a család továbbra is ellenzi az exhumálást és nem közli, hol akarja újratemetni a maradványokat, a kormány fog intézkedni a “méltó és tisztes” helyre történő újratemetésről.

Exhumálják a volt spanyol diktátort
És a mauzóleuma helyett máshol temetik el.

A család szemmel láthatólag belenyugodott abba, hogy a holttestet az év vége előtt exhumálják.

Úgy gondolom, a kormány erővel exhumálni fogja a holttestet, majd meglátjuk, hogy ezt törvényesen teszik-e

– jelentette ki Francis Franco, hozzátéve, hogy

a család nem kíván fellépni az intézkedés ellen, mert “a kormány ellenében pénzt kiadni fölösleges időveszteség”.Franco exhumálásáról a spanyol parlament tavaly májusban fogadott el határozatot, de az akkor hatalmon lévő konzervatív Néppárt (PP) nem tett semmilyen lépést az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) javaslatára megszavazott határozat megvalósítására.

Becslések szerint 30-60 ezer halottat temettek el az 1936 és 1939 között lezajlott spanyol polgárháború több mint félmillió halálos áldozata közül a neoklasszikus stílusú mauzóleum területén, amelyet Franco még 1940-ben kezdett építtetni a polgárháborúban aratott győzelme jelképeként. Az épületet köztársaságpárti foglyok építették kényszermunkában. Mivel a bazilika hatalmas kriptája túl nagynak bizonyult, Franco odahozatta számos, a vesztes köztársaságiak oldalán elesett önkéntes tetemét is – a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül.

A dél-európai országban hosszú ideje húzódik a mindeddig eredménytelen vita arról, hogy mi legyen az Elesettek Völgyével.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.