Nagyvilág
Gamlitz, 2018. augusztus 18.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Karin Kneissl osztrák külügyminiszter táncol a Wolfgang Meilinger osztrák üzletemberrel való házasságkötési ceremónián a stájerországi Gamlitz városban 2018. augusztus 18-án. (MTI/APpool/Roland Schlager)

Az osztrák külügyminiszter szerint nem behódolás volt a Putyin előtti mély pukedli

24.hu
24.hu

2018. 08. 25. 21:27

Karin Kneissl elutasította szombaton azokat a vádakat, amelyek szerint a behódolás jele volt az, hogy az egy héttel ezelőtti lakodalmán mélyen pukedlizett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a táncuk után.

„Ezt behódolás jeleként, térdre borulásként értelmezték, de az emberek ismernek engem, tudják, hogy senkinek se hódolok be” – mondta Karin Kneissl az osztrák Ö1 rádiónak adott interjúban. Kifejtette, hogy a tánc után Putyin meghajolt előtte, és ő erre pukedlivel válaszolt. Kneissl megjegyezte, hogy ez teljesen megszokott dolog, és aki már látott valaha báli táncot, tudja, hogy mindig pukedlivel fejeződik be. A külügyminiszter elismerte azt is, váratlanul érte, hogy Putyin elfogadta a meghívását. Kifejtette, hogy június elején hívta meg az esküvőre kormánybeli kollégáit és a szövetségi elnököt, mert ez így szokás. Június 5-én este, amikor az orosz elnök Bécsben járt, spontán őt is meghívta, mondván, be akarja mutatni neki a vőlegényét, Wolfgang Meilinger vállalkozót. Csak másfél hónapra rá, július 19-én értesült arról, hogy Putyin elfogadta a meghívást, és elmegy az esküvőre.
Kneissl elismerte, hogy nem fűzte közeli barátság Putyinhoz, de érdekfeszítő beszélgetéseket folytatott vele, például a közel-keleti helyzetről. Hangsúlyozta, hogy a személyes kapcsolat fontos a bizalom megteremtéséhez nehéz helyzetekben, amelyek különböző okok miatt kétségtelenül léteznek a kétoldalú kapcsolatokban. A politikus szerint esküvője valóban remekre sikerült, és kedvezően hathat az osztrák idegenforgalomra, mert sok sajtóorgánum bemutatta, milyen egy ausztriai lakodalom, és milyen szép a táj.

Vlagyimir Putyin egy héttel ezelőtt, augusztus 18-án vett részt Karin Kneissl lakodalmán a dél-stájerországi Gamlitzban. Putyin egy órát töltött ott, jelen volt a házasságkötésnél, pohárköszöntőt mondott németül, és táncolt is a külügyminiszterrel, illetve ajándékokat is adott az újdonsült párnak: egy falusi csendéletet, egy ódon vajköpülőt és egy tulai szamovárt. Az orosz elnökkel együtt érkezett doni kozák kórus rövid ünnepi műsort adott.

A Putyin látogatása miatt rendkívüli biztonsági intézkedések közepette megtartott esküvőn mintegy száz vendég volt jelen.
Putyin részvétele miatt sok bírálat érte Ausztriában a külügyminisztert. Az osztrák ellenzéki pártok és egyes osztrák szakértők véleménye szerint Putyin látogatása „hátrányos” Ausztriára nézve, bizalmatlanságot szül az ország iránt, melyet „Oroszország trójai falovának” fognak tekinteni az EU-ban, Putyin pedig lehetőséget kapott arra, hogy demonstrálja, nincs elszigetelve.

(MTI)

Borítófotó: MTI/APpool/Roland Schlager

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.