Nagyvilág
Kijev, 2018. augusztus 24.
Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Petro Porosenko ukrán elnök (k) az ukrán hadsereg egységei függetlenségnapi díszszemléjének próbáján, Kijevben 2018. augusztus 22-én. Ukrajna 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét. Az ország 1991-ig a Szovjetunió tagállama volt. (MTI/EPApool/Mikola Lazarenko)

Ukrajnában alkotmányba foglaltatnák az uniós tagságot

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 08. 24. 15:53

Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, amely az alkotmányban erősítené meg Ukrajna törekvését a NATO-csatlakozásra és az Európai Unióba való belépésére.

Az ország függetlenné válásának 27. évfordulóján rendezett katonai parádén elmondott beszédében az államfő közölte, hogy a törvényjavaslatot az őszi ülésszak kezdetéig, azaz szeptember 4-ig benyújtja a parlamentnek.

Az Európai Unió Ukrajna nélkül befejezetlen projekt marad,

hangoztatta az ukrán elnök. Hozzátette, hogy szerinte a független és önálló Ukrajna nélkül „kevesebb lenne a béke Európában”.

Porosenko beszédét az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) indulója első négy sorának idézetével kezdte. Az indulót, amelynek szövegét Oleszja Babija írta, zenéjét Omeljan Nizsankivszkijnek tulajdonítják, 1932-ben az OUN vezetése a szervezet himnuszának választotta. Az utóbbi években a dalt az új hadsereg indulójaként is emlegetik Ukrajnában.

Porosenko hangsúlyozta beszédében, hogy Ukrajnát az elmúlt négy és fél évben próbára tette a háború és a gazdasági válság, de túlélte, és „erős izmokat növesztett”. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az „ellenség kezétől ukránok ezrei estek el, katonák és civilek egyaránt”.

Kijev, 2018. augusztus 24.
Petro Porosenko ukrán elnök (k) a függetlenség napján tartott díszszemlén, Kijevben 2018. augusztus 24-én. Az ország 1991-ig a Szovjetunió tagállama volt. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A független ukrán egyház megteremtésére rátérve leszögezte: Ukrajna határozott szándéka, hogy kiszabaduljon annak az orosz egyháznak a függéséből, amely „megszenteli (Vlagyimir) Putyin Ukrajna elleni hibrid háborúját, az orosz vezetésért és hadseregért imádkozik”.

Nem lehet szabad a test, amíg a lélek rabságban van. Hallják meg ma szavunkat Moszkvában, Konstantinápolyban és a Vatikánban is. Az ukrán ortodox egyház függetlenségének kérdése túllépi a vallás határait. Azok sorába tartozik, mint a hadsereg megerősítése, a nyelv védelme, az EU- és a NATO-tagság. Ez egy újabb mérföldkő történelmi utunkon, függetlenségünk jelentős eleme,

szögezte le Porosenko.

Idén a független ukrán állam történetének egyik legnagyobb katonai díszszemléjét rendezték meg Kijevben 4,5 ezer fő és 250 haditechnikai eszköz felvonultatásával. 2009 óta most először vettek részt újra harci repülőgépek a szemlén, összesen 29 harci- és szállítógép, illetve helikopter repült át Kijev központja fölött.

Felvonultatták az Egyesült Államoktól kapott, a világ egyik leghatékonyabbjának tartott Javelin típusú hordozható páncéltörő rakétákat, a hazai fegyveripar újításainak több példányát, köztük az Olha rakéta-sorozatvetőt és a Bohdana önjáró tarackot. A harckocsik között láthatók voltak 120 milliméter átmérőjű ágyúcsővel rendelkező T-84-esek és modernizált T-64-esek. Összesen 40 nehézpáncélost, 30 tüzérségi és 30 rakétarendszert vonultattak fel.

A parádén ukrán híradások szerint 18 ország is képviseltette magát, köztük, az Egyesült Államok, Törökország, Lengyelország, Románia, Georgia és a balti államok.

Most először vonultak el katonanők is díszszemlén. Szintén első alkalommal használták a „Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!” egykori ukrán nacionalista köszöntést, miután Porosenko elnök nemrég rendeletben tette azt a hadsereg hivatalos köszöntésévé.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/EPApool/Mikola Lazarenko

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.