Nagyvilág

Erdőtűz pusztít Berlin közelében, már a fővárost is elérte a füst

Erdőtűz pusztít Berlin közelében, a füstfelhő péntek reggelre elérte a német főváros területét. A hatóságok azt kérik a berliniektől, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat. Az égett fa szaga városszerte érezhető. A tűz csütörtökön ütött ki Berlintől nagyjából 50 kilométerre délnyugatra, a Jüteborg nevű kisváros térségében. Három községet kiürítettek, több mint 500 embernek kellett elhagyni az otthonát.

Az erdőtűz egész éjszaka terjedt, péntek reggelre már 400 hektáron, egy 530 futballpálya nagyságú területen pusztított. A lángok megfékezésén 450-en dolgoznak, a tűzoltók mellett katasztrófavédelmi szakemberek és katonai egységek is. Növényzet nélküli sávokat igyekeznek kialakítani földmunkagépekkel, hogy megállítsák a tűz terjedését.

A munkát nehezíti, hogy a talajban jelentős mennyiségben vannak második világháborús gránátok és bombák, már több robbanás is történt – jelentette a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság, amely szerint a katasztrófának nincs sérültje. Németország több régióját hónapok óta aszály sújtja, Berlinben és a főváros körül elterülő Brandenburg tartományban – ahol az erdőtűz keletkezett – április óta nem hullott számottevő csapadék.

(kiemelt képünk illusztráció, mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik