Nagyvilág

Házkutatást tartottak a volt argentin elnöknél

Egy sofőr készített feljegyzéseket arról, hogy pénzt vitt építési vállalkozóktól vezető politikusoknak.

Házkutatásokat tartott a rendőrség a volt argentin elnökhöz, Cristina Fernández de Kirchnerhez köthető ingatlanokban egy korrupciós nyomozás keretében. Két patagóniai és egy Buenos Aires-i ingatlant vizsgáltak át a nyomozók azután, hogy Claudio Bonadio bíró, aki a volt elnökkel szembeni vesztegetési vádakat vizsgálja, Fernández mentelmi jogának részleges felfüggesztését kérte.

A politikus, aki szenátorként a börtönt megúszhatja, de az ítélethozatalt nem, szégyenteljesnek nevezte az ellene zajló nyomozást. A többi szenátor előtt azt mondta, semmit nem bánt meg, hacsak azt nem, hogy nem tudta meggyőzni az embereket arról, hogy amit tettek, az a hibákkal és sikerekkel együtt milliók életét tette jobbá. Bár panaszkodott arra, hogy ő az első választott képviselő, akinél házkutatást tartanak, saját mentelmi jogának felfüggesztését megszavazta, és a többiektől is ezt kérte.

A házkutatások az úgynevezett jegyzetfüzet-botrányhoz kapcsolódnak, aminek lényege, hogy egy sofőr, Oscar Centano feljegyzéseket készített arról, hogy pénzt vitt építési vállalkozóktól kormánytisztviselőknek. A feljegyzések arra utalnak, hogy a sofőr Fernández otthonába és az elnöki rezidenciára is vitt pénzt, de ezen felül nincs erre bizonyíték. Ugyanakkor több mint egy tucatnyi embert, üzletembereket és volt kormánytisztviselőket tartóztattak le azóta, hogy a La Nación című lap átadta a hatóságoknak a birtokába jutott jegyzetfüzeteket.

Fernández ellen öt másik ügyben is nyomoznak, de minden esetben tagadja bűnösségét, szerinte politikai boszorkányüldözés folyik. (BBC, fotó: Europress – AFP PHOTO / Walter Diaz)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik