Nagyvilág
Komárom, 2018. május 28.
Pálinkát töltenek pohárba az idei Pálinka országkóstoló versenyen a komáromi Monostori Erõdben 2018. május 28-án. Az Agrárminisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács többnapos versenyén huszonöt bíró egységes szempontok alapján igyekszik megtalálni 2018 legjobb pálinkáját.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Magyar siker Szlovákiában: legális lesz az otthoni pálinkafőzés

24.hu
24.hu

2018. 08. 22. 16:50

A magyar-szlovák Most-Híd párt javaslatára Szlovákiában is legális lesz a pálinkafőzés a saját termesztésű gyümölcsből. A javaslatot szerdán hagyta jóvá a koalíciós szlovák kormány. A vonatkozó törvény módosítását még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, miután azonban a kormánykoalíciónak többsége van a törvényhozásban, ez már csak formalitás.

A most elfogadott javaslat szerint a szigorúan magánhasználatra szánt pálinkafőző személynek több mint 18 évesnek kell lennie, és

évente legfeljebb 25 liter pálinkát főzhet, amelyet tilos kereskedelmi úton értékesítenie.

Amennyiben egy közös háztartásban több személynek van joga a pálinkafőzésre, az évente maximálisan előállítható pálinka szintén 25 liter lesz. Amennyiben a pálinkát főző személy büntetett előéletű, arról tevékenysége megkezdése előtt értesítenie kell az illetékes állami szerveket.

Szlovákiában a múltbeli hagyományok ellenére a magánjellegű pálinkafőzés eddig tilos volt és törvénysértésnek számított. Ennek ellenére aránylag sokan főztek pálinkát.

A jelenlegi szabályozás nem kielégítő, mert az egyértelmű tiltás és a fenyegető büntetőeljárás ellenére a szeszes italok magánjellegű előállítása nem lebecsülhető mértékű

– olvasható a Most-Híd képviselőinek előterjesztésében is. Szerintük a megoldást a magánjellegű pálinkafőzés törvényes engedélyezése és szabályozása jelenti.

Kiemelt kép: MTI / Krizsán Csaba

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.