Nagyvilág
Kerala and Tamil Nadu Fire Force personnel carry children on their shoulders through flood waters during a rescue operation in Annamanada village in Thrissur District, in the south Indian state of Kerala, on August 19, 2018.
Rescuers waded into submerged villages in southern India on August 19 in a desperate search for survivors cut off for days by floods that have already killed more than 350 people.
 / AFP PHOTO / MANJUNATH KIRAN

Egymillióan vannak táborokban Indiában az évszázad árvíze után

24.hu
24.hu

2018. 08. 20. 16:13

Az árvíz sújtotta dél-indiai Kerala államban a hatóságok fokozták erőfeszítéseiket annak a becsléseik szerint mintegy hatezer embernek a felkutatására és kimentésére, aki a katasztrófa által leginkább érintett térségben rekedt. A katasztrófaelhárítás tisztségviselői szerint a mentésre váró hatezer ember többsége csapdába esett Csengannurban és más, az árvíz által a külvilágtól elzárt területeken. A mentési műveletekben 26 katonai helikoptert és 1200 nagyobb csónakot vetnek be.

Az illetékesek elmondták, hogy 1 millió 80 ezerre nőtt az evakuált embereknek a száma, akiket táborokban szállásoltak el, több mint 3600 helyszínen. Vasárnap a táborokban elhelyezett emberek száma még 850 ezer volt.

Megnyitották a haditengerészet egyik légitámaszpontját is a civil légiközlekedés előtt Kerala állam legforgalmasabb városában, Kocsiban, hogy ezzel is támogassák a segélyszállítmányok fogadását, valamint a lakosok evakuálását. A város központi repülőterét a múlt héten lezárták az áradások miatt. Indiai tisztségviselők hozzátették: a térség más légibázisait is megnyitják a polgári légiközlekedés előtt.

An aerial view of the submerged Kochi International airport, following monsoon rains in Kerala on August 18, 2018. The Times of India/R K Sreejith.
Az elárasztott kocsi repülőtér. Fotó: The Times of India/R K Sreejith.

Köszönhetően annak, hogy az esőzések alábbhagytak a hétvégén, helyenként az árhullám is levonulóban van. A hatóságok szerint azonban továbbra is az ivóvízhiány és az esetleges betegségek jelentik a legnagyobb kihívást a térségben. A táborokban ezért gyógyszereket és fertőtlenítőszereket osztanak elővigyázatosságból.

A monszun időszak májusi kezdete óta 373-an vesztették életüket a Kerala államot sújtó áradásokban és földcsuszamlásokban. A turisták körében is népszerű államra augusztus 8-án sújtott le az eső újabb hulláma, amely tízezer kilométernyi közutat tett járhatatlanná, és az egyik legnagyobb repülőteret is megbénította. Hivatalos adatok szerint a térségben a megszokottnál 40 százalékkal több csapadék esett. Pinaraji Vidzsajan, Kerala főminisztere szerint az államra az évszázad monszunesőzése sújtott le, becslései szerint hárommilliárd dolláros anyagi kárt okozva.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.