Nagyvilág

Ferenc pápa bűnbánatra szólított fel a papi pedofília miatt

„Egyházként elismerjük, hogy nem cselekedtünk időben a számos életben okozott nagy és mély kárral szemben” – írta Ferenc pápa a katolikus egyház papságához és a hívőkhöz intézett levelében, bűnbánatra szólítva fel a papok által elkövetett szexuális visszaélések miatt. A katolikus egyházfő Isten népéhez intézte az írást, amelyben kijelentette: a papi pedofília áldozatainak

panasza túl sokáig nem talált meghallgatásra, el lett titkolva vagy elhallgattatva.

A pápa ezért bűnbánatra és böjtölésre szólította fel az egyház egészét az elkövetett szexuális bűncselekmények okozta szégyen és megbánás miatt.

Ferenc pápa azt írta, az egyház nem cselekedett időben azzal a nagy méretű és súlyos kárral szemben, amelyet számos gyermek életében okozott, elhanyagolta és magukra hagyta a legkisebbeket.

Az egyházfő a pennsylvaniai papság pedofil cselekedeteiről közölt jelentés nyomán írta meg levelét: az amerikai állam ügyészsége múlt hét kedden hozta nyilvánosságra, hogy vizsgálata szerint az utóbbi hetven évben több mint háromszáz pennsylvaniai pap követett el szexuális visszaélést. A gyermek- és fiatalkorú áldozatok száma meghaladja az ezret. Ezt megelőzően a chilei egyház öt püspöke mondott le szintén pedofil vádak miatt, amelyek kapcsán az ausztráliai egyház több tagja ellen is hatósági vizsgálat indult.

A pápa szerint a szexuális visszaélések súlyosságát növelte az elhallgatásuk szándéka, ami bűnrészessé tette az elhallgatásról döntőket is.

Kiemelt kép: Getty Images/Franco Origlia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik