Nagyvilág

Milliók menekülnének Venezuelából, de zárulnak a határok

venezuela (venezuela)
venezuela (venezuela)

Ecuador a hétvégén váratlanul megszigorította a venezuelai állampolgárokra vonatkozó szabályokat, érvényes útlevél nélkül már nem léphetik át a határt a Kolumbián keresztül érkező menekültek.

Az intézkedés következtékben egyre nagyobb a tumultus az ecuadori-kolumbiai határon, mert sokan Ecuadoron keresztül próbálnak Peru vagy Chile felé továbbutazni, hogy egyesítsék a már korábban szétszakadt családjaikat.

Kolumbia tiltakozott az ecuadori hatóságoknál az új intézkedés miatt.

Közben a folyamatos menekültáradat Brazíliában is feszültségeket okoz. A BBC beszámolója szerint egy határközeli kisvárosban a helyiek megrohamoztak egy venezuelaiak által felállított ideiglenes tábort, és visszavitték az ott-tartózkodókat a határ túloldalára.

A hatalmas inflációval és élelmiszerhiánnyal sújtott Venezuelából az elmúlt 15 hónapban már több mint egy millióan kerestek menedéket Kolumbiában, és naponta négyezren próbálnak Ecuador felé továbbmenni. A többség gyalog vagy autóstoppal több napos kimerítő utazás után személyi igazolvánnyal érkezik a határra, de a szombaton érvénybe léptetett szigorítás miatt nem tud továbbutazni. (BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik