Nagyvilág

Putyin táncolt Ausztriában

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat délután részt vett Karin Kneissl osztrák külügyminiszter stájerországi esküvőjén, majd a lakodalomra szintén meghívott Sebastian Kurz osztrák kancellárral együtt gépkocsin Grazba utazott, ahonnan elnöki repülőgépén Berlinbe repült.

Karin Kneissl és vőlegénye, Wolfgang Meilinger vállalkozó a dél-stájerországi Gamlitzban tartotta esküvőjét, amelyre az osztrák külügyminiszter még június eleji bécsi látogatásakor hívta meg az orosz elnököt. Putyin elfogadta a meghívást, és mintegy másfél órát jelen volt a dél-stájerországi borvidéken rendezett esküvőn és lakodalmon. Az orosz elnök ausztriai esküvői meghívása Ausztriában és külföldön is bírálatokat váltott ki.

Putyin elnöki különgépén érkezett a grazi repülőtérre, ahonnan gépkocsival utazott tovább az esküvő helyszínére. A stájerországi borúton haladó konvojt érdeklődők tömege üdvözölte. Röviddel az orosz elnök előtt érkezett meg az esküvőre Sebastian Kurz osztrák kancellár is. Jelen volt Heinz-Christian Strache, a kormánykoalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, alkancellár és az osztrák kormány több tagja is. A pártonkívüli Kneisslt az FPÖ javasolta a külügyminiszteri tisztségre.

A rendkívüli biztonsági intézkedésekkel övezett esküvőn mintegy száz vendég volt jelen. Putyin a televíziós felvételek tanúsága szerint virágcsokorral, széles mosollyal köszöntötte a menyasszonyt, majd az orosz elnökkel együtt érkezett doni kozák kórus adott ünnepi műsort. Az orosz elnök táncra is felkérte az osztrák külügyminisztert. Elutazása előtt Putyin filctollal egy kis szívet rajzolt a menyasszony és vőlegény autójára, beleírta a pár nevét, majd aláírta a rajzot. Az orosz elnök németül búcsúzott el az újdonsűlt pártól és az osztrák sajtó képviselőitől, majd visszautazott Grazba, ahonnan a kormánygépen Berlinbe repült tovább. Putyin összesen mintegy három órát tartózkodott Ausztriában, a német kancellárral esedékes találkozójának kezdete a Berlin melletti Meseberg kastélyban 18 órára volt kitűzve.

Ausztriában sokan bírálták Putyin magánlátogatását diplomáciai megfontolásokból és a magas biztonsági költségek miatt is. Az osztrák külügyminisztérium szóvivője csütörtökön “munkalátogatásnak” minősítette a vizitet, amelyre az ilyen magas rangú vendégekre kötelező biztonsági előírások érvényesek. Hozzátette mindazonáltal, hogy Putyint a saját biztonsági személyzete kíséri, melynek költségeit “az orosz fél fedezi”. Az esküvő költségeit Kneissl viseli, beleértve a biztonsági magánügynökségre fordított kiadásokat – hangsúlyozta a tárca.

Az osztrák ellenzéki pártok és egyes osztrák szakértők véleménye szerint Putyin látogatása “hátrányos” Ausztriára nézve. Bizalmatlanságot szül az ország iránt, melyet “Oroszország trójai falovának” fognak tekinteni az EU-ban. Ezenkívül jelentősen felértékeli az oroszbarát FPÖ-t. Putyin pedig lehetőséget kapott arra, hogy demonstrálja, nincs elszigetelve, hiszen egy EU-tagországban a társadalom is szívélyesen fogadja.
Bírálat érkezett Ukrajnából is.

Hanna Hopko, az ukrán parlament külügyi bizottságának elnöke kijelentette, hogy Ausztria Putyin esküvői meghívásával nem lehet többé semleges közvetítő az ukrajnai konfliktusban. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter Twitter-bejegyzésében azt írta, “szomorú mosolyt fakaszt” az a tény, hogy az osztrák külügyminisztérium egy magánlátogatás miatt magyarázkodásra és annak bizonygatására kényszerült, hogy külpolitikai irányvonala változatlan marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik